Бяло за власт: защо силните жени в Америка избраха този цвят

Изображение 1 от 4

    Първата дама Мишел Обама посрещна премиера на Сингапур, облечена в бяло. Бяло носеха и главните героини на конвенциите на Републиканската и Демократическата партия – Хилъри Клинтън и Мелания Тръмп, Лена Дънам и Ева Лонгория. Испанската кралица Летисия наскоро се появи на официална церемония в "малка бяла рокля".

    Бялото е новия цвят на властта. То е и един от най-сложните цветове, защото може да символизира много неща. Докато при други бои асоциацията е ясна – червеното е енергично и секси, тъмносиньото е за бизнес, черното е за официални поводи и погребения, пише Ник Ремсън за в. "Файненшъл таймс".

    Бялото обаче може да бъде свързано с неутралност и с капитулация, със смирение и с празник, религиозност, девственост, женственост, брак, невинност, оптимизъм, пречистване, празнота... Белите дрехи могат да са както секси, така и консервативни. "Те са платно, на което може да се изобрази всичко", сочи Ремсън.


    Сега около тоалетите в този цвят явно се гради нова митология. Когато Хилъри Клинтън официално прие номинацията за кандидат за президент на демократите, тя бе облечена в бял костюм на "Ралф Лорън", а това бе историческо събитие.

    Клинтън е носила бели сака неведнъж, припомня Ванеса Фридмън във в. "Ню Йорк таймс". Сегашният ѝ тоалет я накара да изпъкне на синия фон, но носеше и политическо послание.

    С него тя напомни и за жените, борили се за право на глас. Бяло, лилаво и златно са били цветовете на суфражетките в САЩ, а на британските им посестрими – бяло, лилаво и зелено.

    Цветът я направи да изглежда близка до публиката, но и подчерта думите ѝ. Ако носеше сиво или зелено, влиянието на речта ѝ далеч нямаше да е толкова голямо.

    "Да носиш бяло е все едно да кажеш: "Знам, че ме виждате, но сега искам да ме слушате. Искам да ви кажа нещо повече, но няма да го разкрия с цвета на дрехите си", казва канадската дизайнерка Таня Тейлър.

    "Бялата дреха може да е силно изявление, защото при нея основната тежест е във формата", казва уругвайската дизайнерка Габриела Хърст, чието дело бе роклята на Дънам.

    За Джонатан Симхай, който облича (в бяло, разбира се) сестрите Кардашиян тези дрехи изразяват увереност и женска сила.

    Според модния блогър БрайънБой oбаче белите дрехи са знак, че носещият ги отчаяно се опитва да изглежда чист и откровен и това го отблъсква.

    Как се носи бяло за власт

    С чантичка тип "клъч", независимо от какъв материал, обувки на висок ток в телесен цвят, тежка гривна и без ярък маникюр, съветва в. "Файненшъл таймс"

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини