Нов рунд с Москва по енергийните проекти, Фронтекс по границите, схватки в БСП...

Енергйните проекти са сред водещите теми в съботните вестници.  

„Премиерът Бойко Борисов и президентът на Руската федерация Владимир Путин обсъдиха създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни, съобщиха от правителствената пресслужба. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз. Министър-председателят и президентът проведоха телефонен разговор по инициатива на премиера Борисов ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“...” – в. „Труд”.

„Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с българския премиер Бойко Борисов. Двамата са обсъдили съвместните проекти в сферата на енергетиката, съобщават от пресслужбата на Кремъл. „На 5 август 2016 г. по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на РФ Владимир Путин и българския министър-председател Бойко Борисов. Бяха обсъдени актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместните енергийни проекти", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС. По време на разговора е било договорено да се активизира сътрудничеството в рамките на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Припомняме, че разговорът Путин-Борисов се състоя само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В него се говори преди всичко за енергетиката и се засягат въпросите за доставката на природен газ и възможностите България да построи нова ядрена мощност. По отношение на природния газ в писмото е написано следното: „Взети заедно, всички тези постижения маркират важни стъпки към концепцията за газов хъб „Балкан", по която Еврокомисията продължава да работи много усърдно и която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза. В тази връзка, с помощта на Еврокомисията българското правителство организира кръгла маса на заинтересовани/инвеститори във Варна на 5-6 септември 2016 г. Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси, които ти подчертаваш в писмото си." Малко по-надолу в него се говори и за развитието на ядрената енергетика в България: „Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом." – в. „Стандарт”.

„...За разговора първо съобщиха от Кремъл без подробности, а българското правителство даде разяснения три часа по-късно. Работните групи ще трябва да обсъдят проблемите пред проектите, както и възможностите да бъдат направени според правилата на ЕС, обясниха от Министерския съвет. Те ще работят по абсолютно всички енергийни проекти. В разговорите е бил споменат дори нефтопроводът Бургас-Александруполис, въпреки че България се отказа от него след местен референдум, а не заради правилата на ЕС. В началото на седмицата на среща на българското и гръцкото правителство Алексис Ципрас предложи създаване на бърза влакова връзка Бургас-Александруполис. Идеите на Борисов са газопроводът “Южен поток” да минава само по дъното на Черно море и да захранва планирания газов хъб “Балкан”, който би трябвало да се строи с еврофинансиране. В разговора с Путин Борисов дори подчертал, че и в момента тръбите за газопровода се съхраняват във Варна и Бургас. Премиерът и руският президент са говорили и за ядрена енергетика, съобщи българското правителство. Не бе обяснено обаче дали е станало въпрос за по-забавено плащане на 500 млн. евро за оборудването на АЕЦ “Белене”, които Русия настоява да бъдат платени веднага...” – в. „24 часа”.

Новините от ЕС също са сред актуалните теми на вестниците.

„Фронтекс, европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС, реши днес да подсили съвместната операция в България в отговор на искане, подадено от българските власти на 29 юли. Разширяването на операцията демонстрира ангажимента на ЕС да предоставя допълнителна подкрепа на страните членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут. Това съобщиха от Представителство на ЕК в България, цитирани от БТА. Фронтекс ще подсили контингента си в България с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха. Допълнителните сили ще бъдат разположени постепенно през следващите седмици както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница. За България са заделени 91 млн. евро от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС според националната програма за 2014-2020. Допълнително почти 12 млн. евро бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация. В момента Фронтекс има разположени 53-ма служители за наблюдение на границите и 10 експерти по документи на българските гранични КПП с Турция, и 19 служители по наблюдение на границата със Сърбия.” – в. „Дневник”.

„Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опитва официално да разцепи ЕС. Той е поканил лидерите на 6 южноевропейски държави в Атина на 9 септември в опит да създаде силен южен фланг на съюза, който да се противопостави на страните от Северна Европа, писа ИЮ Обзървър. Атина вижда в южната ос Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър и Малта. Целта на Ципрас е да се опита да намери съюзници за преструктуриране на гръцкия дълг и за промяна в тежките условия на кредиторите за натрупване на бюджетен излишък. Гръцкият премиер ще опипа почвата за инициативата си по време на срещата на европейските държавни и правителствени ръководители социалисти, която френският президент Франсоа Оланд свиква в Париж на 25 август. Първоначално това трябваше да се случи на 20 май в Рим, но срещата бе отложена заради катастрофата на египетския самолет, който падна в Средиземно море. Ципрас планира да поканите 6-имата южноевропейски лидери на 9 септември в Атина преди срещата на върха на ЕС на 16 септември, уточни в. "Катимерини". По време на Европейския съвет в Брюксел на 28 юни Ципрас и италианският премиер Матео Ренци бяха единодушни за необходимостта южноевропейските страни да съставят свой план за растеж и икономическо развитие в контраст с мерките за затягане на коланите, налагани от северноевропейските страни в ЕС. Френският президент Франсоа Оланд и португалският премиер Антонио Коща също заявили интерес към формирането на такъв съюз, пише гръцкото издание.” – в. „Сега”.

Всекидневниците проследяват и битките в БСП около президентската номинация.  

„Номинациите за кандидат-президент извадиха на показ сериозни вътрешни конфликти в БСП. Различни партийни функционери се хванаха за евентуалната номинация на началника на ВВС в оставка ген. Румен Радев, за да покажат, че зад него стои една част от ръководството на партията - тази на лидера Корнелия Нинова, друга част се опитва да вкара в играта омбудсмана Мая Манолова, а трета сочи като истинска причина за случващото се опит да се овладее БСП отвътре. Скандалът се разгоря след интервю на депутата Стефан Данаилов в сайта "Епицентър", където актьорът казва, че ген. Радев е предпочитан от Нинова, но група в Изпълнителното бюро начело с Юрий Асланов и Бриго Аспарухов се опитва да бламира председателя и да наложи Манолова. Данаилов допусна, че зад омбудсмана стои експредседателят Сергей Станишев, който се надявал след време да се върне начело на партията. "Съжалявам, приятел, но не мога да не го кажа - времето ти мина! Какво друго може да бъде желанието ти да подкрепяш Мая?", коментира Данаилов. И показва огорчението си от "гнусен есемес" на Манолова, която му написала: "Спрете да ме заливате с помия"... В надговарянето се включи и неуспелият кандидат за кмет на София Михаил Мирчев, който написа хайку в социалната мрежа. "Днес и символът на БСП,/ всеобичният Ламбо, бе включен/ в битката за БСП./ По неочакван начин./ Чрез гаднички въпросчета.../ С още по-миризлива информацийка.../ С изправяне на "другари" и "другарка"/ до стената за отстрел.../ И слепите вече виждат каква/ жестока битка върви/ - за собствеността на БСП!!!/ Спасението единствено е в/ решенията на Националния съвет, обявен за 14 август./ Ако пак не го отложат..." – в. „Сега”.

„Мая пусна есемеса до Данаилов след скандала за БСП президент в "24 часа"
Актьорът бил потресен, че всичко от заседанието на Изпълнителното бюро е изтекло във вестника Пълният текст на есемеса, който е изпратила на Стефан Данаилов, публикува Мая Манолова във фейсбук преди минути. Повод за това стана интервю на Ламбо пред Епицентър, в което той разказва, че е получил есемес от нея: "Аз получих едно съобщение от нея, много гнусно: „Престани да ме заливаш с помия!” Много ме заболя! Защото, ако аз си отворя устата за нея, може да стане страшно!" Мая наистина може да разцепи партията, което е факт, твърди още Ламбо. А ето какво написа Манолова на стената си във фейсбук: "Това е пълният текст на смс-а, който изпратих на г-н Данаилов след като разбрах от медиите, че Изпълнителното бюро три часа е обсъждало как да ме спре да не се кандидатирам като паралелен кандидат на обединената левица. "Спрете да ме заливате с помия. Никога не съм си и помисляла да бъда паралелен кандидат на БСП. Ще приема всяко решение на ръководството." Не смятам, че този смс е "гнусен", по-скоро такова е внушението, че искам да цепя БСП. Впрочем, освен посочените Юри Асланов, Бриго Аспарухов, Костадин Паскалев, Калоян Паргов, oще 179 общински организации на БСП смятат, че съм подходяща за кандидат за президент, а 56 - за вице и затова са ме номинирали. Това прави 235 от общо 265 организации на БСП във вътрешното допитване и десетки граждански организации! Но очевидно, ръководството мисли друго! Няма да позволя името ми да се замесва в партийни интриги. Доказала съм, че да работя за хората е моя мисия, мисия която ще продължа да изпълнявам с още по-голям хъс и енергия. Както казах вече, аз няма да предам това доверие."
Повод за скандала между двамата стана публикация в "24 часа", която разкрива как на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП 3 часа са се занимавали с въпроса как да спрат Манолова да се кандидатира за президент паралелно на кандидата на партията...” – в. „24 часа”.

”Целта ни може да бъде само една и това е победа на тези президентски избори и край на монопола на ГЕРБ във властта. Не е здравословно за което и да било демократично общество всички власти да са в ръцете на една партия."Това коментира евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова за Фокус.  Тя изрази убеденост, че след като левицата представи тази алтернатива, президентската власт ще бъде с различен политически цвят и ще даде друго бъдеще на България. „Тогава от само себе си ще дойдат и предсрочните парламентарни избори и нататък всичко по веригата, защото най-страшната коалиция, която е управлявала България в последните 25 г. е тази, която управлява в момента. Реформатори и ГЕРБ не се понасят, да не говорим да правят и реализират общи политики, а Патриотичният фронт иска да се закрепи в политиката. Ето на този монопол трябва да се сложи край", категорична бе тя...” – в. „Стандарт”.

Вестниците информират и първата присъда срещу политик заради статус във Фейсбук.

„Окръжният съд в Пазарджик осъди за обида Борислав Сандов заради остра критика, изказана в лична публикация във "Фейсбук" (статус от 02 октомври 2014 г.). Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Според присъдата, Сандов ще трябва да заплати на пострадалия и държавата над 5 хил. лв. Наложеното му наказание е глоба в размер на 1500 лв., той дължи обезщетение за неимуществени вреди от 3 хил. лв., заедно с лихва около 600 лв., както и малко над 300 лв. за хонорар на защитата. Сандов е бивш съпредседател и настоящ член на Националния съвет на политическа партия "Зелените", откъдето го определят като "един от най-изявените активисти на природозащитното движение". Причината за присъдата са думи от личния му профил във "Фейсбук" по адрес на председателя на надзорния съвет на "Асарел - Медет" Лъчезар Цоцорков, когото нарекъл "олигарх" и "отровител". Съдът е взел предвид като квалифициращо обстоятелство фактът, че Сандов по това време е бил съпредседател на партията. Което е равнозначно на това думите да са били написани от "длъжностно лице". Сандов е признат за невиновен по други две обвинения - за клевета и за разгласяване на позорно за Цоцорков обстоятелство.” – в. „Дневник”.

"Съучредителят на „Зелените“ Борислав Сандов беше глобен заради статус във фейсбук, съобщи БТВ. Пазарджишкият окръжен съд потвърди присъдата за нанесена обида в социалната мрежа. През октомври 2014 г. Сандов публикува в личния си профил във фейсбук статус, в който нарича „отровителя олигарх“ председателя на надзорния съвет на минната компания „Асарел Медет“. Съдът в Панагюрище осъди за обида Сандов, а магистратите в Пазарджик потвърдиха. Той обаче е оправдан по обвинението за клевета.

Сандов ще трябва да плати общо 5000 лева за обезщетение, лихви и такси. Съучредителят на „Зелените“ смята да заведе дело срещу България в Страсбург: „Аз това няма да го оставя по този начин. За мен е застрашена свободата на словото в България, свободата на изразяване, свободата на политическо представителство и следователно ще продължа моята битка в Страсбург в Европейския съд по правата на човека”, заяви Борислав Сандов.” – в. „Труд”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини