Полша публикува документи за унищожаването на жени и деца от УПА

Полският Институт за национална памет публикува документи на Украинската въстанческа армия (УПА), в които има указания да бъдат убивани жените и децата, съобщава Dziennik Wschodni.

Документите били открити случайно в град Хохлов през март 2016 год. Книжата били реставрирани и предадени на Института за национална памет.

Намерените исторически документи включват листовки с инструкции за оцеляване в гората и за "защита на местното украинско население от полските бандити". Сред тях били и указанията при необходимост да бъдат убивани жените и децата. Членовете от УПА и техните симпатизанти имали подобни указания относно техните съпруги от полски произход. 

Полският сейм окочателно одобри признаването на Волинското клане за геноцид на 22 юли 2016 г. Датата 11 юли бе утвърдена за ден в памет на жертвите. Това предизвика възмущението на украинската Върховна рада.

Волинското клане е извършено през 1943 година от УПА, срещу етническото полско население. Жертвите на масовото убийство според различни данни са от 30 хиляди до 100 хиляди души.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини