WSJ: Русия е бомбардирала база на САЩ в Сирия

Руски военни самолети са бомбардирали миналия месец тайна военна база в Сирия, близо до границата с Йордания, използвана от елитни американски и британски части, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника атаката е свързана с руска кампания да принуди Белия дом да се съгласи на по-тясно сътрудничество при въздушните удари в Сирия.

Инцидентът с базата се е случил на 16 юни, като само ден по-рано около 20 военни от Великобритания са били там. Според американците Русия е ударила съоръжението с касетъчна бомба.

След този първи удар командният център на САЩ в Катар е предупредил Москва, че базата не трябва да бъде атакувана. Въпреки това само 90 минути по-късно е последвал втори удар.

Американците се опитали да установят контакт с руските пилоти на уговорените между военните на двете страни честоти за връзка, но не са получили отговор.

Първоначално Москва е обяснила на Пентагона, че е помислисла, че съоръжението принадлежи на "Ислямска държава", но американците не са приели обяснението, тъй като базата е укрепена по специфичен начин, нетипичен за терористичната групировка. След това Русия е заявила, че има разрешение за действията си от Йордания, но двойна роверка на САЩ е показала, че това не е факт. Накрая Москва е обяснила, че американците не са дали точните си кординати и затова вторият удар не е бил предотвратен.

Според "Уолстрийт джърнъл" след ударите САЩ са предоставили на Русия допълнителна информация за операциите си по йорданската граница, въпреки несъгласието на Пентагона.

На въпрос знае ли за подобен инцидент, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че не е запознат и няма да коментира вестникарски статии.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини