Сблъсъци в Ереван - десетки ранени и арестувани

В Ереван при сблъсъци късно снощи и през нощта между демонстранти и полицията бяха ранени 51 души, включително 28 полицаи. Задържани са около 50 души.

Полицията разпръсна протестиращи, събрали се край полицейското поделение в арменската столица, където от 17 юли въоръжени последователи на арестувания опозиционер Жираир Сефилян държат заложници, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Тежко е ранен председателят на Социалистическата партия на Армения, 64-годишният Мовсес Шавердян, който е бил откаран в болница с окървавена глава. 

Край полицейското поделение се стреляше, а демонстранти замеряха полицаите с камъни, съобщи ТАСС. Полицията използва сълзотворен газ и димни гранати, допълва Ройтерс. 

Няколкостотин души се събраха по-рано пред поделението, за да изразят подкрепата си за похитителите, чието основно искане е освобождаването на Сефилян. 

Преди началото на сблъсъците пред събралото се множество говори опозиционният депутат Никол Пашинян, който призова демонстрантите към сдържаност и благоразумие

Пети ден в арменската столица Ереван продължава заложническата криза, при която полицейски полк е завзет от въоръжена група. Тя държи там четирима заложници, сред които двама висши арменски полицейски началници. 

Службата за национална сигурност на (СНС) Армения съобщи вчера вечерта, че "правоохранителните органи продължават преговорните контакти с членовете на въоръжената група с цел освобождаване на заложниците, а също и за окончателна мирна развръзка" на конфликтната ситуация. 

В същото време "специалните части на правоохранителните органи продължават да бъдат в състояние на бойна готовност, но в момента няма необходимите предпоставки за тяхна активна дейност", подчерта СНС, цитирана от ТАСС и БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини