Депутатите приеха правила за избор на КФН

Парламентът прие правилата за избор на председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Срокът за номинациите е пет дни. Дебатът в пленарна зала продължиха близо два часа.

Според приетите правила предложението за кандидат за председател на КФН се прави от народни представители или от парламентарни групи. В рамките на дебата Йордан Цонев от ДПС заяви, че групата му няма да подкрепи процедурните правила за избор.

Кое налага две седмици преди приключването на парламентарната сесия това бързане, попита Цонев, цитиран от БНР.

Днес ще гласуваме правила, с които ще опорочим процедурата за избор на председател на Комисията за финансов надзор, с които ще стане ясно, че това е един предрешен вот, коментира Румен Гечев от "БСП лява България".

Председателят на бюджетната комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че съпротивата явно е срещу това, че започва процедурата, която може да доведе до смяна. Аз не искам да ви напомням как в тази зала за една сутрин избрахте шеф на ДАНС. С какви правила и за колко време избрахте шефа на НЗОК, а тук говорите, че вие, виждате ли, не можете да работите събота, неделя, още повече понеделник, вторник.

Радан Кънев също намекна, че бързането не е случайно.

Бърза се по една единствена причина, че Еврокомисията няма да признае стрес тестове, извършени от проваленото и нефункциониращо ръководство на КФН, заяви Кънев.

Финансовият министър Владислав Горанов припомни, че наскоро Европейският орган за застраховане изрази притеснение, свързано с Комисията за финансов надзор:

Дебатът кога точно да се проведе избора не беше ускорен от писмото. По добре късно, отколкото по-късно да се стабилизират, ако може така да се каже, всички органи в държавата, особено регулаторите. Трябваше да приемем правила, приети са днес. Всички назначения, които се правят от парламента, са политически. Въпросът е какви хора се назначават и дали те имат капацитет да изпълняват функциите, за които са определени.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини