Шокът от Brexit събира българи от Европа на дискусия

Шокът от сътресенията, които предизвиква Брекзит, събира на дискусия  българи, живеещи в различни европейски страни. Кръглата маса „Брекзит и ние: гледни точки на млади имигранти в ЕС“ се организира от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. На нея ще стартира дебат за задаващото се  второ издание на Европейския съюз и ще продължи в социалните мрежи.

Целта на кръглата маса е да се чуят мнения от три категории имигранти: постоянно пребиваващи в чужбина, завърнали се у нас, работещи едновременно в родината и в друга държава, обясни инициаторът на проявата проф. дфн Кръстьо Петков. По  Скайп ще се включат и хора, които в момента са извън България. Така в своеобразната „мозъчна атака“ ще бъдат представени повече гледни точки по проблемите на Брекзит и предложения за бъдещия статут на емигрантите.  

Младежите ще обсъждат причините за резултата от референдума във Великобритания и последствията от него. Те ще разкажат за своята първа реакция след официалното обявяване на решението. Ще говорят за промените, които ще претърпят техните лични планове за обучение, работа и кариера. Ще дадат препоръки към българските институции за отстояване на националната и европейската позиция в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

Във фокуса на дебатите ще бъдат и предстоящите реформи в Общността, провокирани от икономическия и политическия трус след Брекзит. Според мнозина анализатори те може да доведат до създаване или на една супердържава, или на конфедерация. И в двата случая имаме основание да говорим за нова политико-икономическа конструкция, за второ издание на Евросъюза, тоест за ЕС-2, смята проф. Петков.

Партньор на проявата е българската секция на Паневропейското движение „Демокрация в Европа 2025", известно като ДИЕМ25. То бе създадено от бившия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис, за да предложи алтернативи на начина, по който сега се управлява ЕС, и на разпадането на европейската идея. Движението  беше основано през февруари и вече има последователи в няколко държави. Националният комитет „ДИЕМ25 България“ беше учреден на 26 юни, а неговото първо участие в публична проява е на предстоящата кръглата маса „Брекзит и ние: гледни точки на млади имигранти в ЕС“. Тя ще се проведе на 13 юли 2016 г. от 11.00 до 13.30 ч., а видеозапис от нея  ще бъде разпространен в  YouTube.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини