И най-грозните сгради в света са...

Пътуването може да ви отвори очите не само за най-прекрасните, но и за някои от най-грозните сгради. Сайтът VirtualTourist.com публикува списък с десетте най-грозни сгради и паметници в света. Класацията е направена от редакторите и читателите му, пише Ройтерс.

"Някои от тези сгради носят "чара" на торба, пълна с нокти, други - с цялата си сбърканост - ви карат да онемеете", казва главният мениджър на сайта Джампиеро Амброси. Ето някои от печалните архитектурни паметници, попаднали в списъка: Кметството в Бостън, Масачузетс. Ако е била върхът за времето си, сега бетонната постройка не е нищо повече от една мрачна и навъсена фасада. Освен това изглежда абсолютно нелепо на фона на изтънчената архитектура на града.

Кулата "Монпарнас" в Париж - всъщност тя вече се е превърнала в христоматиен пример за лош вкус при високото строителство. Веднага след построяването й е въведено ограничение за височината на сградите в района. Въпреки това й остава едно предимство - заедно с Айфеловата кула от върха й се разкрива една от най-красивите гледки към цял Париж.

Тук е и протестантската катедрала в Ливърпул. Сградата прилича на космически кораб с корона на върха. Добре, че нещата изглеждат по-добре отвътре - най-вече благодарение на красивите витражи. За Колумбовите кули в Мадрид отдавна се говори, че приличат на гигантски прибори за сол и пипер. Тези кули-близнаци, построени през 1976 г., от самото начало събудиха недоволството на мадридчани. Постройката е известна още като "Щепсела" заради щепселовидната структура, която кой знае защо се извисява на върха й.

Тук попада и Паметникът на подковата в Туури, Финландия. Огромната златна подкова лъщи насред един от големите градове на страната и вероятно само защото е негов символ, и убеждението, че носи късмет, са причините все още да си е на мястото. Вижте статуята на Петър Велики в Москва! Високият 96 метра паметник, построен през 1997 г., е дело на родения през 1934 г. монументалист Зураб Церетели.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини