18 °C

Тази година знамето за Рожен е по-тежко, предизвикателството - по-голямо

Изображение 1 от 2

  700 кг знаме шият в Първомай за събора на Рожен. Тази година поръчката е по-голяма от миналогодишната. Националният флаг ще покрие 7,8 дка. То е дълго 300 м и широко 26 м срещу миналогодишните 100 х 18 м.

  За ушиването му са използвани между 36 и 40 км конци, 54 топа плат и труда на Красимира Чилингирова. Тя вече се е специализирала в изработването на големи знамена – за втора година ѝ гласуват доверие, а това ѝ отнема почти месец за съединяване на парчетата. Били нужни още 8 жени, които да помагат при сгъването на плата, инженерната мисъл на един мъж и малко техническа помощ от Еском.

  Сгъването на флага и товаренето на камион е най-трудната част от предаването на поръчката.

  Разкъсвана между патриотичното и грандомаснкото, собственичката на фирмата Атанаска Велчева твърди, че за нея тази поръчка е по-различна от другите, защото я приема като предизвикателство. Колегите ѝ от другите фирми сами са признали, че само при нея тя може да бъде изпълнена. А Велчева с типичния си усет е намерила начин да го направи.

  На знамето няма да има герб или надпис, защото Конституцията на България го забранява. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Им
   име
   7 -1
   11:39, 8 юли 2016
   Идиотията е най-голяма!
  • 2
   Бе
   Без хляб, но със зрелища
   13 -1
   12:27, 8 юли 2016
   Нещо не мога да схвана целесъобразността на финансирането и изработването на флаг с подобни размери - 300/26 метра. Снобизъм, грандоманщина и излишни разходи. Цялата Мара втасала, корабът потъва, пробойни навсякъде, нарастваща бедност, мъка в очите на 2/3 от народа, ще му вдигат духа с бира-скара и гол патриотизъм. Цена на бирата - като на събор.
  • 3
   Фе
   фен
   5 -1
   15:22, 8 юли 2016
   Тия що не ушият благотворително едно знаме 300/26 метра на футболния отбор и да го опънем срещу централната трибуна на стадиона . Там така и така никои не сяда.
  • 4
   18
   1878
   5 0
   08:06, 9 юли 2016
   Това по никакъв начин не обединява народа ни,не спира кражбите ,убийствата,престъпленията,изнасилванията и накрая самоунищожението на нацията ни!Все повече се превръщаме в стадо и безлична маса!
  • 5
   Мн
   Много(бой) и зрелища
   0 0
   14:42, 9 юли 2016
   С такива изказвания към терминал 2.
  • 6
   См
   сметкаджия
   4 0
   23:29, 9 юли 2016
   Българското знаме е безценно. Затова и лесно се продава на висока цена - между 11 и 14 (в някой случаи и много повече) лева на метър. Това знаме е 7800 квадратни метра - по 11 - 85800 лева. Колко точно струва всъщност. Аз преди 2 години си купих едно с размери 150/90 сантиметра на цена 26 лева.

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
  25 сеп 2020
  Последни новини