Политиците са длъжници на съдебната власт

Хубавото е, че съдът вече има председател. Останах в групата, която не подкрепи съдия Дончева. Бяха поставени принципни въпроси от петимата, които не подкрепихме тази кандидатура и бяхме на различна позиция от мнозинството. Смятаме, че трябва повече решимост и качества на лидер, заяви пред БНР Соня Найденова от ВСС по повод избора на съдия Даниела Дончева за председател на Софийския апелативен съд с 9 на 5 гласа.
Надявам се съдия Дончева да убеди всички в правилността на избора. Вчера нейните отговори не ни убедиха в това, че е човекът, който ще отстоява смело независимостта на съда и съдиите в него.
В повечето случаи акцентът при избор на административни ръководители се поставя не толкова върху качествата на кандидата, колкото върху това кой е човекът. Събират се достатъчно гласове и мнозинството единомишленици взима решение, но дебатът  е важен, когато в него се поставят проблеми на конкретния съд. 

Има практика на липса на становище на колегите на кандидата, която обезкуражава магистратитеОще преди две години дадохме възможност на съдиите и прокурорите да изразяват позиция за кандидата, но тази позиция в момента е сведена до нула. Ясно е коя част от ВСС е силна и с кого трябва да се съобразяват, за да могат да си осигурят комфорта.

Спокойствието в съда е важно, но за това спокойствие освен добрите условия за работа е важно отношението на политиците към съда, каза още Найденова.

Тя изрази надежда, че много от порочните практики ще бъдат преодолени с промените в Закона за съдебната власт, които ще дадат възможност за промени в кадровата политика и дисциплинарната дейност.

Имам доверие и надежда за демокрацията в нашата страна, колкото и да е изкривена. Мисля, че всички имаме лични впечатления. Покриват се с 65 процента от анкетираните в различни проучвания. Като юрист и член на ВСС следвам последователна политика. Политиците са длъжници на съдебната власт. Призовавам да подкрепят законопроекста за съдебната власт, който е добро начало.

Ако говорим през призмата на противодействие на корупцията, много е важна превантивната и стиулираща роля, която играе законът, подчерта Найденова.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини