ДСБ внася промяна за нова институция - зам.-главен прокурор

ДСБ и част от Реформаторския блок внасят в НС предложение за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат да има заместник-главен прокурор.

Това съобщи пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев, предаде БТА. 

Целта, по думите му, е радикална реформа в прокуратурата, включително и създаването на институцията на независим заместник-главен прокурор с антикорупционно звено към него т.е пряко въвеждане на румънския антикорупционен модел в нашето правосъдие. 

"Няма да допуснем замитане на темата за българската прокуратура под килима и няма да я изоставим, като в същото време сме отворени за диалог, който да доведе до реформа там", декларира Кънев. 

Той припомни, че Гражданският съвет и ДСБ са "за" гласуваната тази седмица на първо четене промяна в Закона за съдебната власт, която урежда съдийското самоуправление, но са срещу текстовете за прокуратурата, защото там няма достатъчно промяна. 

Тъмносините имали съмнения обаче, че между двете четения и положителният елемент ще бъде орязан. Ако предложението на ДСБ и "България на гражданите" все пак мине, депутатите възнамерявали да внесат и пакет от норми за изменения в Наказателния кодекс, допълни Атанас Атанасов, зам.-председател на тъмносинята партия. 

На въпрос той коментира, че с оглед на създалата се ситуация (последният атентат в Истанбул и редицата други терористични актове), за българските спецслужби трябва да бъдат заделени повече пари.

Така както приехме да бъдат инвестирани няколко милиарда за отбрана, още толкова са необходими и за службите и сектор "сигурност", смята депутатът. 

Премиерът Бойко Борисов ще участва в парламентарния контрол днес. Той ще обясни пред депутатите каква е политиката на правителството за изпълнение на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и какво показва проверка относно цялостен Независим анализ надейността на българската прокуратура и продължаване на съдебната реформа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини