14 °C

Част от старото оборудване от АЕЦ "Козлодуй" може да се продаде

До момента за дейностите, свързани със спирането на четирите "малки" блока на АЕЦ „Козлодуй“ сме похарчили около 200 млн. евро, но основните разходи тепърва предстоят. Това заяви Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”.

"Почти приключваме със съоръженията в Машинна зала. Всичко минава през радиологични изследвания и тогава се изнася от площадката. Освободили сме реакторите от всички допълнителни елементи, които останаха, след като преместихме горивото", обясни Петров пред БНР.

Той посочи, в момента реакторите са празни и в тях няма нищо освен облъчен метал. "Опира се до рязане на метална конструкция, което не е толкова скъпо", каза шефът на "Радиоактивни отпадъци". "Предполагам, че около 100-тина милиона евро ще са необходими за рязане на тези съоръжения", заяви още той.

Рязането на самите реактори ще започне най-рано след 3 години, а изпълнител и технологии още не са избрани, обясни Петров. В момента се режат само периферни съоръжения – по-слабо зацапани системи.

Част от старото оборудване може да бъде продадено, смята Дилян Петров. "Скоро унгарската централа закупи оборудване - дизелите, от нашите блокове. Даже имат намерение да закупят и останалите", допълни той.

"От Машинна зала, ако успеем да реализираме всички продажби, можем да спечелим около 15 млн. лв.", каза изпълнителният директор.

Разглобяването на оборудването трябва да става в специализиран цех, който ще е готов догодина, обясни Петров. Тогава трябва да бъде готов и плазматронът, в който радиоактивните материали ще бъдат приготвяни за погребването си в специално хранилище за средно и ниско радиоактивни отпадъци, което трябва да заработи през 2021 г. Изпълнителят на строежа му е избран, но няма подписан договор.

"Това е изискване вече – за да правиш Седми блок, трябва да имаш управление на отпадъците. Не е като едно време: „Хвърляй, пък после ще му мислим“", коментира Дилян Петров

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
17 окт 2019
Последни новини