Слепите ще могат да виждат със звуци

Незрящи прогледнаха с ново устройство, което превръща образите в звуци и им дава възможност да визуализират какво има пред тях, съобщи в. "Сънди телеграф".

Системата е разработена от учени от Оксфордския университет. Използващите я трябва да бъдат обучени да асоциират сериите звуци с различни форми. Устройството се състои от камера, която може да се монтира на очила, и компютър.

Камерата заснема всичко пред човека. Образите след това се анализират от компютъра. Той преобразува дължините на линиите и ъглите в серия от звуци с различна височина, тон и сила. Пациентите се научават за разграничават предметите по звуците за няколко седмици.

Изследванията на британския невролог проф. Колин Блейкмор и на проф. Петра Стьориг от университета Хайнрих Хайне в Дюселдорф показват, че визуализирането на предмети по звука се извършва с части от мозъка, които при зрящите получават информацията от очите.

Устройството обаче помага само на хора, които някога са виждали, тъй като техния мозък може да създава образи. Хората с вродена слепота никога не развиват тази способност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини