Австралийците ще ядат кенгурата заради глобалното затопляне

Предложението австралийците да ядат кенгурата вместо говеда получи научното одобрение на правителствения съветник по промените в климата, предаде АФП. Храносмилателните процеси на милионите говеда създават 67% от парниковите газове с агрикултурен произход. „Кенгурата произвеждат малко или никакви метанови газове", посочи професор Рос Гарн в доклад до правителството по проблемите на глобалното затопляне.

Според 600-страничния доклад, ако фермерите се включат в системата, изискваща от индустрията да купуват разрешителни за произвежданите парникови газове, цените на месото може да се повишат рязко и да доведат до промени в хранителните навици.

През по-голямата част от човешката история в Австралия, именно кенгуруто е било основният източник на месо. Професор Гарно цитира доклад за възможността да се заместят овцете и добитъка с кенгурата, според което до 2020 г. броят на овцете и говедата може да бъде намален от 36 на 7 милиона съответно, а броят на кенгурата да се увеличи от 34 на 240 милиона.

Отглеждането на кенгурата ще стане и по-доходно с нарастването на цените на парниковите газове, а месото им е богато на протеин и ниско на мазнини, сочат любителите на кенгурово месо. Основната пречка пред въвеждането му, според доклада на природозащитниците, е съпротивата на фермерите и невъзможността за рязка промяна на хранителните навици.
Източник: news24.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини