Уникална визова спогодба със Сърбия

Сърбия гледа положително на българската идея за отпадане на визите за живеещите в пограничните райони. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков се срещна по този повод с председателя на общинския съвет на Ниш Миле Илич и посети българското консулство в града.


От началото на 2007 година, когато България стана пълноправен член на ЕС, са издадени над 220 хиляди визи за гражданите на Сърбия. Повече от 80 хиляди само от консулството ни в Ниш. В по-голямата си част това са представители на българското малцинство от Западните покрайнини или предприемачи, които развиват бизнес със страната ни. Визовите изисквания създават затруднения както за консулските служби, така и за желаещите да посетят България сръбски граждани. Мнозина не могат да си позволят разходите до Ниш, за да вземат иначе безплатните визи. За да се преодолее проблема българското правителство предлага проект на Споразумение за местния граничен трафик на общата сухопътна граница. То е първото по рода си в практиката на ЕС, съгласувано е с Брюксел и беше положително прието от официалните сръбски представители при разговорите на министъра на вътрешните работи Михаил Миков по време на визитата му в Белград. Дори президентът Борис Тадич изрази желанието си този документ да активизира двустранните отношения и бизнес контактите между България и Сърбия.

Най-общо Споразумението предвижда жителите на пограничните райони, които имат постоянна регистрация там в продължение на не по-малко от две години, да могат да влизат в България без визи, а българските граждани да пътуват за Сърбия само с лични карти.

Министър Миков представи предложението и пред Миле Илич – председател на общинския съвет в Ниш, който изрази надеждата си преговорите по документа да бъдат приключени в кратки срокове, за да се оживи трафика и търговията в този икономически затруднен от години район на Сърбия. В момента Ниш е третият по големина град на западната ни съседка, но се нарежда едва на 76-то място по ръст на доходите на населението в страната. Нито една нова фабрика не е построена там за последните 15 години, няма интерес от страна на чуждите инвеститори към приватизацията, а инфраструктурните проекти боксуват поради липса на средства – каза пред българския вътрешен министър Миле Илич – председател на общинския съвет на Ниш.
Той покани България да се включи и в международната програма на Нишкия филмов фестивал, на който ежегодно можем да представяме по две нови продукции. Обсъден беше и въпросът за строежа на културен център на Ниш в София.



Източник: mvr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини