Питат Станишев каква е тази демокрация без свобода на словото

The Harvard Crimson съобщава, че студенти са запитали българския премиер Сергей Станишев, как е възможно да му повярват, че България е демократична страна, след като в нея няма свобода на словото.

Това е станало по време на лекцията, изнесена от Станишев в университета Харвард в САЩ, по време на която премиерът-социалист е изразил задоволство от развитието на страната си.

Студенти обаче са дошли на лекцията с плакати, на които е било написано "Срещнете се с премиера на най-корумпираната страна в ЕС".

Изданието напомня, че неправителствената организация Transparency International е поставила България на 72-ро място в класацията си, тоест, тя е последна сред всички държави в ЕС.

Станишев отговаря на въпроса за демокрацията и свободата на словото, като цитира цялостното подобряване на условията на живот в българското общество, включително бързото нарастване на чуждестранните инвестиции.

Според вестника, Весела Христова, която е от департамента за правителствено управление и е българка смята, че премиерът не е отговорил задоволително.

Това е обикновената пропаганда, казва тя. Предназначена е за хора, които не са специалисти по региона и заобикаля същността на въпроса.

Как е възможно той да говори за великолепните условия в страната, когато българските студенти не искат да се върнат обратно, пита друга българка Росица Атанасова от Divinity School. Те не смятат, че имат какво да правят там, уславията все още не са добри, добавя тя.

България е на пето място по брой на студентите сред страните, които изпращат хора на обучение в Харвардския университет.

Станишев дойде в Кембридж, щат Масачузетс, за два дни, след като прекара пет дни в Ню Йорк, където взе участие в сесията на Общото събрание на ООН, отбелязва вестникът.
Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини