Реабилитираха последната европейска вещица

Парламентът на швейцарския кантон Гларус оправда и реабилитира след 226 години „последната вещица на Европа" – Ана Гьолди (Anna Göldi), съобщи Die Welt.
Гьолди била екзекутирана през 1782 година.

Тя работела като прислужница в дома на уважаван съдия – Йохан Якоб Тшуди и била обвинена в това, че отровила дъщеря му Анемигели. Гьолди била осъдена, а тялото й заровено директно на площада.
Интересно е, че процесът срещу нея се е състоял във века на Просвещението, вещиците отдавна не били изгаряни, а обвинителите на Гьолди били образовани и просветени хора.

Миналата година бе направен първият опит Гьолди да бъде реабилитирана. Управляващите кантона, както и църквата отхвърлиха тази молба, с доводът че няма дотатъчно доказателства за невинността на Гьолди. Депутатите обаче не остъпили и тази година реабилитацията вече е факт.

Властите признаха, че Ана Гьолди е била невинна, а произнесената смъртна присъда е била „съдебно убийство". Те отделиха 120 000 франка за отпразнуване „Деня на Ана Гьолди", който ще се чества на 13 юни.

Между другото историците смятат, че присъдата на Гьолди не е била грешка. Според някои източници тя е имала връзка с господаря си – съдията Тшуди. Когато нещата отишли твърде далеч той решил да се избави от нея и я уволнил. Прислужницата го заплашила, че ще разкаже на всички за връзката им и за да спаси семейната чест, съдията инсценирал процес, в който Гьолди била призната за вещица.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини