Прокуратурата потвърди за Николов-Стойков

В публикуваната днес информация на Върховна касационна прокуратура се потвърждават изводите в доклада на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ относно съществуването на организирана престъпна група, която чрез множество документални измами е получила от програма САПАРД 14 млн. лв.

Посочват се Марио Николов и още шест лица. На 5.12.2006 г. срещу групата е образувано досъдебно производство. Установено е, че схемата е функционирала като чрез фалшиви документи в България са били внасяни фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които са представяни за нови и субсидиите от САПАРД са били усвоявани. Участвали са български фирми, занимаващи се с месопреработка. След приключването му са повдигнати обвинения срещу 9 лица, първи сред които е Марио Николов. От основното дело са били отделени материали и срещу Людмил Данаилов Стойков. Срещу него е образувано досъдебно производство за пране на пари. По това дело Стойков има качеството на обвиняем по чл. 253 НК. Разследването по това производство продължава. Освен Стойков, качеството на обвиняеми по това дело имат Николов, Николова, Иванов, Петров и Хаджииванова.

Със заповед на Главния прокурор от 08.07.2008 г. бе създаден сектор във ВКП, който централизирано да наблюдава разследването на престъпления, които засягат финансовата система на ЕС – данъчни престъпления, измами, длъжностни престъпления. Приоритет в работата му са делата, в които има данни за участие на организирани престъпни групи. Към настоящия момент секторът наблюдава общо около 60 досъдебни производства и преписки по САПАРД, ФАР и ИСПА.

Сред наблюдаваните дела са такива за длъжностни присвоявания, документни измами, контрабанда и данъчни престъпления. Повечето от тях са извършени в съучастие или от организирани престъпни групи. По част от тези дела производството е било образувано по доклад на ОЛАФ. Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура са възложили пет проверки по доклади от ОЛАФ, с цел събиране на данни за извършени документни измами и документни престъпления от длъжностни лица от дружества, получили субсидии по САПАРД.

Освен изброените производства и проверки за злоупотреби със средства по програма САПАРД, за първото шестмесечие на 2008 г. са възложени четири проверки и са образувани осем наказателни производства. В съда са внесени три обвинителни акта срещу четирима обвиняеми, в това число срещу Лило Алексиев Джамбазов, бивш заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие". На 06.11.2007 г. е образувано досъдебно производство срещу Елена Петрова Николова, като представител на ЕТ „Елпин трейд - Елена Николова", и Марио Алексиев Николов за това, че в периода 2004-2005 г. неправомерно са осъществили износ в ЕС на замразени заешки бутчета с произход от Китай, на стойност около 4 млн. лв. Този случай беше посочен в доклада на ОЛАФ.

Извършва се служебна проверка от прокурори от Върховната касационна прокуратура по данните от доклада на ОЛАФ относно осъществена транзакция с железопътни вагони втора употреба между „Еврометал", „Кингстън Ентърпрайзис" и БДЖ. /БГНЕС


Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини