Замерят с яйца кмета Борисов

Кметът на София Бойко Борисов беше посрещнат с освиркване на мястото, където направи първа копка за нова детска градина в столичния квартал "Красно село".

Около 30 жители на квартала протестират срещу началото на строежа. Основните мотиви за недоволството на гражданите бяха слуховете, че освен детска градина, на това място ще се строи, според едни - жилищна сграда, а според други - бизнесцентър, съобщи БТА. Освен строителството на други сгради, те изтъкнаха като аргументи срещу детската градина премахването на дърветата в междублоковото пространство.

Борисов пристигна в 11 часа и хората незабавно се скупчиха около него. Една от протестиращите жени хвърли яйце срещу кмета и своевременно беше изведена от полицаи, съобщи Дарик. На спорната поляна е разпъната палатка и надпис "Община равна на мафия".

Предвидено е новото детско заведение да бъде изградено до бл. 204 и 142-ро ОУ в местността Плавателен канал в района, предаде БГНЕС. Детско заведение ще е с капацитет 150 деца и ще бъде построено за 18 месеца.

Бойко Борисов обясни пред протестиращите, че 500 деца от района чакат за място в детска градина, съобщи Фокус. Градоначалникът беше категоричен, че освен детска градина, на мястото няма да бъде построено нищо друго. "44 детски градини са унищожени преди аз да стана кмет на общината. Няма как да ги възстановя, защото те са продадени", обясни Борисов, като подчерта, че ще бъде изградена много хубава детска градина.
Изложеният проект, поставен на мястото, където ще бъде построена сградата, показваше, че то ще бъде заето от детското заведение. Освен това на дете се падат по 25 кв. м зелена площ, поясни Николай Василев - изпълнителен директор на "Софинвест" - надзорник на изпълнението на проекта, цитиран от БТА.

Според Димитър Рътаров - управител на фирмата-изпълнител на проекта, общата застроена площ на сградата с две надземни и едно подземно ниво е 3400 кв. м, а външните й площи ще бъдат залесени с 200 широколисни и иглолистни дървета, както и с пет хиляди храста. Общата стойност на проекта, който ще бъде изпълнен до озеленяването му, детските площадки и цялостното обзавеждане на заведението е 5 милиона лева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини