В Швеция подслушват всички

Шведските спецслужби получиха правото да подслушват телефонните разговори на гражданите, да преглеждат електронните им пощи и факсове и то без разрешение от съда. BBC News съобщи, че законът позволяващ тези действия бил приет от шведския парламент.

Шведското правителство потвърди, че специалните служби ще получат достъп само до международните телефонни разговори, факсовете и електронните пощи. Вътрешният трафик няма да се контролира.

Критици подчертават, че новият закон нарушава правата на гражданите и ще има последствия за цяла Европа. Освен това, някои експерти са уверени, че е невъзможно да се отдели вътрешният от международния трафик.
Представителят на Google - Питър Флайшър сравни приемането на този закон с действията на Китай, САЩ и Саудитска Арабия, които често пренебрегват правата на гражданите и се месят в частния им живот.

Привържениците на закона заявяват, че няма опастност за обикновените граждани. Тази стъпка ще засили националната безопастност и ще позволи на спецслужбите по-лесно да предотвратяват терористичните атаки.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини