В ЮАР китайците са... негри

Върховният съд на ЮАР постанови, че живеещите в страната китайци са... негри.

Съдебното решение бе оповестено, за да даде възможност за китайците да се възползват от привилегиите, осигурявани за повишаването на жизнения стандарт на чернокожите африканци, предаде BBC.

Въпросът бе разгледан във връзка са иск на Китайската южноафриканска асоциация срещу правителството с обвинение за дискриминиране на китайците, които живеят там вече над 200 години.

Асоциацията твърди, че китайците са смятани за бели, затова често не успяват да сключат изгодни договори и не получават повишения в службата.

В годините на апартейда в ЮАР китайците също страдаха от дискриминацията, защото бяха смятани за „цветнокожи".

Решението на Върховния съд внася яснота по въпроса за правата на китайците, които работят в различни учреждения и компании. Сега привилегиите, които чернокожите африканци получават от програмата „Black Economic Empowerment", ще бъдат достъпни и за китайците.

Въпреки действащите привилегии обаче имущественото неравенство между бели и черни се запазва. Според изследване, публикувано през май, 14 години след свалянето на режима на апартейд белият южноафриканец изкарва средно с 450% повече от чернокожия му сънародник.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини