Пентагонът си поръча роботи-трансформъри

Управлението за планиране на отбраната и научно-изследователските дейности в Пентагона (DARPA) и Научно-изследоватилският отдел на Армията на САЩ подписаха договор с компанията iRobot, която ще разработва т.нар. "химически рботи"-ChemBot. Това стана ясно от прес-съобщение на самата компания iRobot.

Според Пентагона, роботите-трансформъри са от принципно нов тип и ще притежават гъвкава структура и висока мобилност. Те ще могат да проникват в отверствия и дупки далеч по-малки от техните размери и ще действат в сложна и труднопроходима среда.Основното предназначение на "химическите роботи" ще бъде разузнаване в градски условия.

За реализирането на програмата-ChemBot са поканени и специалисти от Харвардския и Масачузетция Технологичен унивеситет, които се занимават с изследвания в областта на химията, метериалознанието и радиоелектрониката.

Според ръководителят на програмата iRobot - Helen Greiner, създаването на роботи, способни да променят размера, формата и функционалността си за преодоляване на сложни препятствия, ще превърне научната фантастика в реалност.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини