Опитът да взривят 12 самолета бил рекламен трик

Абдулла Ахмед Али, един от обвиняемите по делото за терористичния заговор в Хитроу (2006), заяви, че осуетения терористичен акт всъщност бил „рекламен трик". С помощта на тази „реклама" терористите се надявали да привлекат внимание към публикувания в интернет документален филм, в който се критикува външната политика на Великобритания и САЩ, съобщава The Guardian.

По думите на Али, първоначално цел на терористите е била сградата на парламента, впоследствие било решено взривът да бъде поставен на летището, тъй като Хитроу се охранява не толкова строго, както парламентаристите. При това подсъдимият, обвинен в опит да се взривят пътнически самолети с помощта на течен взрив, твърди, че терористите не са имали намерение да взривят самолети – целта им са били офисите на американските авиокомпании.

Терористите имали намерение да взривят неколко бомби на територията на терминала и предизвикат паника. В плановете им не влизало убийство на хора, твърди Али.

Lenta.ru отбелязва, че по-рано в съда са били гледани шест т.нар. „мъченически видео", подобни на тези, в които терористите показват смъртници преди терористична акция. Сред „мъчениците" в записа се оказал и Али, който в „предсмъртното" си послание отправя заплахи към Запада. Друг подсъдим по същото дело, Омар Ислам, с своята мъчничаска роля посвещава тетористичния акт на Осама бин Ладен.

Терористочният заговор в Хитроу бе разкрит през лятото на 2006 г. По данни на британските спецслужби, група террористи планирала да взриви 12 пътнически самолета на американски авиакомпании, излитащи от Хитроу, с помощта на течен взрив. По делото за неуспелия атентат бяха арестувани 8 души. Делото започна през април 2008 г.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини