7000 станаха жертвите на земетресението в Китай

Броят на жертвите от днешното земетресение в югозападната китайска провинция Съчуан достигна 7000 души, по данни на местните власти, съобщи агенция Синхуа, цитирана от АФП.

Петдесет ученици загинаха, а други 850 са затрупани под развалините на училище, разрушено от днешното земетресение в град Дуцзянян, който се намира на 100 км от епицентъра в Вънчуан, провинция Съчуан.

Според кореспондент на агенцията част от двуетажната сграда се е срутила, при което е доказана гибелта на 50 ученици и не е известна съдбата на останалите под развалините други 850 - някои се опитват да се измъкнат със собствени сили, други зоват за помощ.

За разчистването на останките работят 9 екскаватора. Местните медии и очевидци разказват, че в засегнатия от труса район силно са пострадали транспортът и съобщенията.

Всички влакове от и към провинциалната столица Чънду са спрени, полетите в съседните провинции стават с големи закъснения. В град Шъфан са разрушени два химически завода, което е наложило евакуирането на стотици работници и служители, както и на 6000 жители от околната област поради изтичането на 80 тона амоняк.

Предполага се, че броят на ранените е най-малко 10 000, допълва Асошиейтед прес. Според китайските власти между 3000 и 5000 души вероятно са загинали в района на Бейчоуан, на около 160 км северно от столицата на Съчуан - Чънду, допълва Франс прес.

Там живеят предимно тибетци. Китайските власти обявиха, че 5 училища са рухнали на територията на Съчуан, предаде Ройтерс. По-рано беше съобщено, че в едно рухнало училище в град Дуцзианян, който е най-близо до епицентъра на труса, има затрупани 900 ученици.

Все още не се съобщава колко деца има в другите рухнали училища, нито в кои градове се намират. В столицата на Съчуан комуникациите са нормални, но международното летище е затворено временно за полети. Електричество има. Движи се и градският транспорт. Засега не се съобщава за жертви там.

Китайският президент Ху Цзинтао нареди максимален брой войници за бъдат изпратени в Съчуан, за да помогнат за разчистването на развалините и за издирването на затрупаните хора или тела.

Сега в провинцията вече има 5000 войници, които помагат при спасителните операции.

Няма данни за пострадали българи при земетресението в Китай, съобщи за БГНЕС говорителят на МВнР Димитър Цанчев.

ЕК обеща да помогне на стараната в случай на необходимост. Дирекцията на комисията, която отговаря за хуманитарната помощ, е във връзка с Червения кръст в Женева, а нейният офис в Банкок потърси контакт с китайския Червен кръст.

Трусът със сила от 7,8 по Рихтер беше усетен в 6,28 часа по Гринуич. Епицентърът му е на 92 километра от столицата на Съчуан.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини