Ожесточените боеве в Ливан продължават, 42 души са убити

Ожесточени боеве избухнаха днес между привърженици на ливанското правителство и на оглавяваната от "Хизбула" опозиция в няколко района населявани от друзи югоизточно от Бейрут, съобщиха агенциите, като се позовават на очевидци.

Картечни откоси и мощни експлозии отекват в няколко населени места в окръг Алей, а боеве се водят също в Шуейфат, юзоизточно от столицата.

Сблъсъците стават въпреки спадането на напрежението в Бейрут, където през последните дни се водеха ожесточени боеве между привърженици на просирийското мнозинство, повечето сунити, и поддръжници на опозицията, оглавявана от шиитското движение "Хизбула".

Според източници от местните болници най-малко петима души са били убити, а десетина - ранени.

Най-влиятелният друзки политик, председателят на Прогресивната социалистическа партия Уалид Джумблад, се обърна към другия друзки ръководител, Талал Арслан, който е близък до шиитите, с молба да посредничи за прекратяване на боевете.

Джумблат, който е един от лидерите на антисирийското мнозинство, предложи на Арслан да предаде на армията контрола върху засегнатите от бовете райони.

По-късно днес, в декларация, прочетена по телевизията, Арслан
призова всички бойци от опозицията незабавно да прекратят огъня.

Сутринта първо бяха подновени сраженията в град Триполи между привърженици на прозападното правителство на Фуад Синьора и бойци на шиитската групировка "Хизбула".

Около 7 хил. души са били принудени да напуснат Триполи, заради сраженията. Чува се стрелба на тежко оръжиe, а няколко експлозии разтърсиха града.

Подобни сблъсъци има в различни градове на Ливан от 7 май насам и в тях вече загинаха 42 души, а 164 са ранени. Снощи по настояване на ливанската армия бойците на "Хизбула" се изтеглиха от западната част на столицата Бейрут, чийто контрол бяха поели в петък.

Смята се, че тази вълна от насилие е най-жестоката от края на гражданската война в Ливан, продължила от 1975 до 1990 г.

Вълната от насилие започна, след като на 6 май ливанското правителство реши да разследва телекомуникационна мрежа, за която се предполага, че е инсталирана от "Хизбула" в цялата страна, както и да уволни шефа на охраната на летището в Бейрут, който беше смятан за близък до шиитското движение.

Папа Бенедикт Шейстнайсети осъди въоръжените сблъсъци в Ливан и призова ливанците да оставят насилието, водещо страната към "непоправимото".

"Диалогът и взаимното разбирателство са единствения път за възстановяването на достойнството и сигурността на населението", заяви папата пред хиляди вярващи, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Израелският премиер Ехуд Олмерт предупреди днес, че Израел ще използва сила срещу "Хамас", ако продължи обстрелът на израелски селища с ракети и мини от ивицата Газа.

"Хамас" е доминиращата сила в ивицата Газа. Движението трябва да понесе последиците от действията си. Нещата трябва да се променят - или ще има спокойствие, или Израел ще използва сила, за да върне спокойствието", каза Олмерт на седмичното заседание на израелския кабинет.

Олмерт направи това изявление, след като в петък цивилен израелец бе убит при експлозия на мина в кибуц близо до ивицата Газа. Отговорността за обстрела бе поета от военното крило на движението "Хамас", което контролира Газа от юни м. г.

Според израелските медии шефът на египетското разузнаване Омар Сюлейман ще представи утре в Ерусалим проекта за примирие с Израел, одобрен в Кайро през април от различните палестински групировки.




Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини