Гардът на бин Ладен - пред британски вестник

Журналист от "Дейли телеграф" успя да вземе интервю от личния телохранител на Осама бин Ладен.

35-годишният Насър ал Бахри, който в момента е таксиметров шофьор в Йемен дълги години бе обект на безуспешно издирване от страна на ФБР и ЦРУ.

Насър ал Бахри е воювал четири години в Афганистан, в редиците на "Ал Кайда", като през това време е и телохранител на Осама бин Ладен, когото нарича просто"Шейха".

"Осама бин Ладен е работохолик, защото винаги изпреварва западното разузнаване с един ход", твърди Бахри.

"Денят му започваше преди изгрев слънце, когато той правеше първите си молитви, и приключваше късно през нощта.
През цялото това време той постоянно правеше нещо, никога не си почиваше. Живеехме в некомфортни условия, но това не му пречеше през цялото време да работи, да мисли и да планира", раказва Бахри.

Мъжът опровергава многото "цветисти" истории за ролята си при охраняването на бин Ладен.
Става ясно например, че Бахри не е проверявал храната, която е била поднасяна на лидера на Ал Кайда, за да се увери, че не е отровена.

Той е изпълнявал задълженията на личен помощник, който обаче е въоръжен: носел е багажа на бин Ладен, проверявал е дали работят спътниковите телефони.
Според собствените му признания през цялото време като телохранител на лидера на терористите не е убил нито един човек.

Времето от 1996 г. до 2000 г., когато Бахри е бил помощник на бин Ладен, е изключително важно за ФБР и ЦРУ, тъй като именно тогава Осама бин Ладен променя стратегията си.
Засега обаче тези служби не са успели да убедят властите в Йемен да екстрадират Бахри за разпити.

Според неговите думи по онова време той не е имал никакво понятие за плановете за терористичните актове от 11 септември.

По време на събитията в Америка Бахри вече е бил в затвор в Йемен. През 2002 г. той е освободен и започва да работи като таксиметров шофьор и преподавател в колеж, където води курс по кадрови въпроси.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини