Семейството на Осама бин Ладен строи най-високата сграда в света

Компанията Jeddah Economic, която се контролира от саудитския принц Ал-Уалид бин Талал, е подписала с принадлежащия на семейството на Осама бин Ладен холдинг Bin Laden Group договор за съвместното строителство на най-високия небостъргач в света.

Договорът е за 1,23 милиарда долара, като Bin Laden Group ще получи 16,6 процента от акциите на Jeddah Economic.

Небостъргачът Kingdom Tower ще е в Джида, град на брега на Червено море и ще е част от Kingdom City – миниград с площ 5,3 кв км. Инвестициите за построяването на целия комплекс се оценят на 40 милиарда долара.

Кралската кула ще е висока повече от километър с разгърната площ  500 хиляди кв м. Има информация в бизнес издания, че наскоро височината е била увеличена на 1609 м. Ако проектантите спазят тази височина, общата площ възлиза на 3,5 милиона кв м. В небостъргача се предвижда да има хотел, елитни апартаменти, офиси и търговски площи.

Строителният холдинг Saudi Binladen Group с годишен оборот няколко милиарда долара е основан през 1931 г. Мохамед бин Ладен. Осама е единствен син от десетата жена на магната. В края на 80-те години на 20 век Осама бин Ладен наследява от баща си около 250 милиона долара.

В момента най-високата сграда в света е Бурдж Дубай (Burj Dubai) в ОАЕ. Тя има 162 етажа и е висока 828 м. Пак там ще се извисява 1400-метровият небостъргач Nakheel Tower, но засега строителството се отлага заради кризата. По същата причина е спряло и строителството на „Града на коприната" в Кувейт, с височина около километър.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини