Пускаме румънци да охраняват морските ни курорти?

"Имаме готовност съвместни екипи от български и румънски полицаи да охраняват Черноморските ни курорти на места с висока концентрация на туристи от северната ни съседка. От 1 февруари т.г. двете държави участват в общата патрулна мрежа за охрана на морските граници в рамките на Фронтекс", съобщи в Мамая вътрешният министър Румен Петков.

В румънския курорт той и колегата му Кристиян Давид разговаряха за готовността на България и Румъния да станат част от шенгенското пространство през 2011 г.

До края на юни ще се изготви документ, който да бъде рамката на формулата за сътрудничеството му двете държави.

Министър Петков съобщи още, че амбицията на България и Румъния е до април да бъде договорен мониторинга по петте конкретни теми за влизането в шенгенското пространство.

Той обясни, че това са полицейско сътрудничество, защита на личните данни, затягане на визовия режим и граничния контрол, както и въвеждането на шенгенската информационна система.

Министър Давид от своя страна съобщи, че по време на срещата е било коментирано и развиването на тристранно и многостранно партньорство на България и Румъния, Гърция и Турция.

На пресконференцията стана ясно, че настоящият контролен център Гюргево Русе ще стане оперативен център за обмяна на информация в реално време.



Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини