32 °C

България е силна в ИКТ, нанотехнологии и микроелектроника

ИКТ е сред областите на знание, в които България има най-голям потенциал. Сред останалите приоритетни области са генетика и медицина, биотехнологии, точно машиностроене, класическа и атомна енергетика, и нанотехнологии и микроелектроника. Това заяви Саша Безуханова, зам.-председател на Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) на националната среща "Изграждане на модерно учебно съдържание в партньорство на образование и бизнес". Събитието беше организирано съвместно от Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" и КРИБ на 13 март 2008 г. в Аулата на Алма Матер.

Според изказване на Вивиан Рединг - Комисар за информационното общество и медиите от март, Европа ще изпита недостиг от висококвалифицирани специалисти до 2010 г. Еврокомисията е взела и решение за повишаване с 15% броя на завършващите в специалностите информатика, природни и инженерни науки. ЕК мобилизира жените, включително в сектор високи технологии. Европа е изправена пред хроничен недостиг на ИТ кадри.

Проф. Д.и.н. Иван Илчев, ректор на СУ, съобщи, че учебното заведение ще има университетски център за учене през целия живот. В него в рамките на 1-2 семестъра ще могат да се подготвят кадри за конкретна специалност. "Гарантирам, че това е само първата среща между академичните среди и бизнеса", категоричен беше Илчев. От есента Ректоратът преминава към създаване на специална лектория, в която ще се канят нехабилитирани изявени практици, които да водят лекции пред студентите и така да се подготвят младите хора за реалните пазарни изисквания. Лекторията ще има още една важна задача – да осигури кредити на студентите.

Доц. д-р Георги Чобанов, декан на Стопанския факултет, посочи, че за да се отговори на стремежа към създаване на икономика на знанието и в резултат за въвеждане на ново учебно съдържание има няколко механизма.

Единият са студентските стажове, друга перспектива е провеждането на лекции от нехабилитирани представители на компании. Тук идва мястото на появата на понятието ново съдържание по заявка на бизнеса. Стопанският факултет вече е въвел две такива учебни програми.

Според ректора на Техническия университет – София Камен Веселинов пък в момента проблемите, пред които е изправено академичното ръководство, са четири: разделението между научно-изследователските и обучително-възпитателните функции на ВУЗ-овете в България, фрагментирана система на висшето образование, недостатъчно финансиране от държавата и слабо участие на бизнеса в изследванията.Източник: computerworldКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 22.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Откриващата се възможност за кратко пътуване не е за изпускане. Не се колебайте да използвате шансовете си на всички фронтове, на които това ви се отдава. В личен план ще се радвате на спокойствието и удовлетворението, които носи пълноценната връзка. Щастливи сте с човека до вас.
22.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни и се пазете от необмислени постъпки, за които после може да съжалявате. Не са изключени конфликти с близки хора или колеги. Правете неща, които са ви приятни и не изискват особени усилия. Шофирайте спокойно, колкото и да сте напрегнати. Решителността няма да ви е полезна точно сега.
22.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Способността ви да убеждавате ще привлече на ваша страна много съмишленици, както и ценни предимства. Не подценявайте обаче хора, които действат самостоятелно. Има огромни шансове проектите ви да се осъществят, но трябва да бъдете по-настоятелни. В личен план сте объркани, но нещата скоро ще си дойдат на мястото.
22.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на интересите си ще проявите инициатива и ще постигнете намеренията си в сферата, която ви интересува. Не се притеснявайте, имате потенциал да се справите. Вярвайте в себе си и търсете сътрудничеството на хората, които цените. От това зависи в известна степен успеха ви.
22.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес Лъвовете са в стихията си. С размаха на действията си и едновременно с обаятелното си присъствие едва ли някъде ще останете незабелязани. Тежко на онзи, който реши да се изправи на пътя ви – просто ще бъде пометен. Действате хладнокръвно и решително. Резултатите не закъсняват, още днес ще научите новина, която ще ви зарадва.
22.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсва добра енергия и с желание ще се включите в събитията около вас, дори нещо повече. За много от тях ще станете инициатори, привличайки и други участници. Развлеченията няма да останат на втори план, умеете да създавате настроение и подходяща атмосфера, в която да се забавлявате всички.
22.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Сърцето ще ви подскаже на кое да отдадете предпочитание днес, ако сте затрупани със задачи, които чакат вниманието ви. Но пощадете здравето и нервите, като си дадете малко отдих. Свежият въздух и красотата на природата ще се отразят чудесно на духа ви, а споделените мигове с любими хора ще открият нови хоризонти пред вас.
22.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се губите в догадки и излишни обяснения, ще се съсредоточите върху важни за деня задачи. Бъдете търпеливи към онези, които открито ви показват къде грешите (най-често в служебен план), ако искате съвместната ви работа да продължи. Други ще пристъпят към действия, насочени към подобряване на бита си.
22.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За сетен път ще се убедите, че в този живот са нужни компромиси. Ще се поставите в позиция да изпълнявате желанията на близките си, но по ваше желание. Така вие разбирате съвместното съжителство. От вас зависи дали то ще бъде интересно и приятно. Деловите задачи изискват повече яснота в организацията им.
22.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С рисковани действия днес се отклонявате от пътя, който сте следвали досега. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги поставяйте на карта. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
22.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действайте решително днес и не се колебайте да изложите възгледите си. Шансовете са на ваша страна, затова бъдете сигурни в успеха на начинанията си. Проверявайте всяка информация, която е необходима за работата ви. Не излагайте на риск нещо, което вече сте постигнали. Получавате ценен съвет.
22.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Старайте се днес да няма никакви причини за недоволство на работното място. Опитайте се да се съсредоточите само върху едно нещо и бъдете сигурни ,че така усилията ви ще са най-ефективни. Отлагате нещо важно, но помислете дали не пропускате удобен шанс да постигнете своята цел още сега.
22.08.2019
Последни новини