Евтин чип разпознава кокаин и друга дрога за минути

Нов чип тества за кокаин, опиоиди и марихуана толкова бързо, колкото дрегерът идентифицира алкохола. Това е крачка по-близо до  технология, която отдавна е нужна на полицейски служители и други служби, за да следят за употреба на наркотици и да ограничават опасното шофиране.

Чипът може да бъде интегриран в портативно преносимо устройство за откриване на дрога в биологични проби като кръв, издишан въздух, урина, пот.

"В момента има огромно търсене на тестове за наркотици на място", казва д-р Ханчи Гън, доцент по електротехника в Университета на Бъфало по инженерство и приложни науки. "Високопроизводителният чип, който създадохме, успя да открие кокаина в рамките на няколко минути в нашите експерименти, но също така е евтин: може да бъде произведен от суровини, които струват около 10 цента, а техниките за изработка, които използваме, също са евтини".

"В бъдеще се надяваме да използваме тази технология и за откриване на други наркотици, включително марихуана", добавя той. "Легализирането на марихуаната повдига много обществени проблеми, включително необходимостта от система за бързо тестване на шофьори за употреба на наркотици."

Гън разработва новия чип с екип, включващ Джун Гао, научен сътрудник по материалознание в университета Фудан в Китай, и Нан Зан , докторант в университета, заедно с колеги от катедрата по електротехника, изследователския институт на УБ по наркомании и факултетите по обществено здраве и здравни професии и поведение. Изследването, финансирано от Националната научна фондация, е публикувано на 7 май в списание Small Methods.

Откриване на химически отпечатъци от кокаин и други наркотици

Новият чип е наноструктура, която улавя светлината в нано слоеве злато и сребро. Когато биологични или химически молекули достигнат повърхността на чипа, част от заловената светлина взаимодейства с молекулите и  се "разсейва". При това се оформят разпознаваеми модели, които като пръстови отпечатъци дават информация за наличните съединения.

Тъй като всички химикали - кокаин, опиоиди и активни съставки в марихуаната - имат уникални подписи за разсейване на светлината, изследователите могат да използват технологията, за да идентифицират бързо широк спектър от химикали.

Методът, начечен (SERS) не е нов, но чипът, който екипът на Гън е разработил, е забележителен поради високата му производителност и ниска цена.

Чипът е рентабилен и подходящ за серийно производство. Технологията има дълъг срок на годност, като изследователите установяват, че тя се представя добре и след една година. Следващата стъпка в изследването е да инсталират чипа в просто преносимо устройство за тестване. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини