Разкопки на остров Палау показват, че хобитите от остров Флорес са джуджета

Дребни скелети, намерени в пещерите на тихоокеанския остров Палау, подкопават теорията, че подобни останки, намерени в Индонезия, вероятно принадлежат на уникален нов човешки вид, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на специалисти от университета на Уитуотърсранд, РЮА.


Скелетите от Палау, които датират от период между 900 и 2800 години, изглежда са принадлежали на т.нар. "островни джуджета" - хора, които израстват по-дребни, защото живеят на остров, обясняват изследователите. Специалистите смятат, че подобно нещо може да се е случило и на индонезийския остров Флорес.


Там през 2004 г. бяха открити дребни скелети на възраст между 15 000 и 18 000 години, които силно заинтригуваха учените. Тогава някои специалисти лансираха идеята, че хората от Флорес, които са били високи около метър, са представители на отделен човешки вид. Той бе наречен Homo floresiensis.


Други приведоха доводи, че обитателите на индонезийския остров са били дребни, защото са страдали от недостиг на храна, имали са генетични дефекти или защото приличат на пигмеите, джуджетата или друг вид по-дребни типове хора.


Лий Бъргър и изследователите от университета на Уитуотърсранд споделят, че нямат обяснение за случая с хората от остров Флорес, но че са намерили подобни останки в пещери на Палау, един от микронезийските острови. Подобно на скелетите, намерени на Флорес, тези от Палау също са дребни.


Черепите им са малки, а някои други характеристики са считани за примитивни за модерния Homo sapiens. Специалистите допълват, че те са по-дребни дори от съвременните пигмеи. Учените изчисляват, че теглото на възрастен мъжки индивид е достигало около 43 килограма, а на женски - 29 килограма.

Подобен "островен нанизъм" се среща и при някои животински видове, сред които при изчезнали мамути и слонове от острови в района на Сибир, Калифорния и Средиземноморието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини