Борисов - премиер, Костов - вице, Бинев - външен

С уговорката, че го прави в рамките на шегата, премиерът Сергей Станишев нареди алтернативен кабинет, съставен от опозицията, при хипотезата, че вотът на недоверие успее.

Премиер на бъдещото правителство ще бъде вашият обединен лидер и министър-председател Бойко Борисов, обърна се Станишев към опозицията, цитиран от Дарик. Борисов, който преди няколко месеца се кълнял, че има сериозни намерения към софиянци, щял да избяга от тази отговорност. За да има взаимен контрол, вицепремиери от десницата вероятно ще бъдат или Атанас Атанасов, или Иван Костов, които ще отговарят за борбата срещу корупцията.

За икономическата политика ще отговаря като вицепремиер лидерът на "Атака" Волен Сидеров и ще приложи национализацията, а за ресор социална политика ще отговаря заслужено представителят на ГЕРБ Лъчезар Иванов. За поста министър на здравеопазването ще се борят вероятно доктор Атанас Щерев и доктор Борислав Китов.

Според Станишев в новото правителство очевидно финансите ще се поемат от автора на програмата на ГЕРБ Стоян Мавродиев, а усвояването на средствата от еврофондовете – от Стефан Софиянски, който "още по време на кампанията си за ЕП заяви, че знае как".

Яне Янев ще стане най-сетне министър на земеделието и горите, а архонт Слави Бинев – външен министър, но само през първата половина на мандата, защото през втората му половина външни отношения на България няма да има.
Министерството на отбраната ще бъде поето по достойнство от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, а евроинтеграцията – от Надежда Михайлова. Министър на труда и социалната политика ще стане независимата Стела Банкова, а Минчо Христов ще има възможността да открие отново трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" от поста на енергийния министър, каза Станишев. Според него, естествено, говорител на този кабинет трябва да бъде не друг, а Любен Дилов-син.

"Това ще бъде тюрлю гювеч от идеи, политически платформи и личности. Досега не чух една конкретна идея за законодателно действие, което е работа на НС, в това число на опозицията, предложение за системен подход", заяви Станишев, цитиран от "Фокус".

Вотът на недоверие беше внесен от парламентарната опозиция, но той трябваше да обслужи столичния кмет Бойко Борисов, заяви председателят на ПГ на Коалиция България Михаил Миков по време на дебата за искания вот от опозицията, предаде БГНЕС (за дебатите вижте линка "Помпане на мускули в парламента"). Хората все още се питат какво направи за четири години този така наречен борец срещу корупцията Борисов, но вие от парламентарната опозиция го обслужихте и бяхте неговия целофан, смята той. Сега е 2008 г., България е член на ЕС, а вие от опозицията все още гоните комунизма с кукери пред парламента, каза още той. Миков заяви, че сега са обединени ДСБ с неясна политическа платформа, СДС с поувехналия образ на класическа дясна опозиция, БНД, които търсят индентичност, но са се събрали с "Атака", която не вижда европейското бъдеще на България. Въпросът също е в това дали митингът пред парламента днес е заради вота на недоверие или вотът беше внесен, за да се направи митинг, смята депуатът. Той заяви, че иска от името на КБ да се извини на софиянци, заради това което преживяват днес.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини