ГЕРБ удря с кинжали парламента

ГЕРБ стои зад готвени атаки срещу парламента на 10 януари, твърдят протестъри, които не желаели да се променят мирните им форми на антиправителствени дейности. Пред „Всеки ден" те разкриха, че имат данни как в ГЕРБ се кроят бунтовни варианти за използването на 17-годишнината от нападението на парламента на 10 януари 1997 г. и падането на БСП от власт след правителството на Жан Виденов.

Антиправителствени действия около сакралната дата се обсъждат и в социалните мрежи, като се появиха закани от протестиращи, че на 10 януари напрежението ще ескалира. „Ще направим така, че политиците вече ще ги е страх от нас", заканват се бунтари. Идеята е навръх 10 януари демонстранти отново да се изявят с окупация на Народното събрание и дори с атака, макар депутатите да са още във ваканция. Или пък плацдармът да се премести пред Министерския съвет. А ГЕРБ са едни от основните радетели за събуждане на протестите още в началото на новата година, твърдят източниците ни.

За втвърдяване на протестите пък било замислено да се използват старите кинжали от СДС, които си направиха движение „22 септември". Начело са бившите сини депутати - кинаджията Евгений Михайлов-Канарчето и поетът Едвин Сугарев, които бяха в т.нар. кинжалска група навремето, водена от Филип Димитров и опълчила се срещу превръщането на СДС в партия от Иван Костов.

Именно кинжалите бяха много активни и по време на атаката срещу парламента на 10 януари 1997 г. И от ГЕРБ сега смятали да ползват опита им в насъскването на протеста. Още повече че формацията на Михайлов и Сугарве се смята за патерица на ГЕРБ още със създаването й. А двамата са сторонници за топла връзка с Бойко Борисов и партията му да е водещата вдясно.

Че нещо се готви около датата 10 януари подсказва и обявеното от движението „22 септември" как всеки момент ще се преобразува в партия. А учредяването й е твърде възможно да се случи точно на 10 януари, смятат запознати.

Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини