„Газпром" пуска „Газ дьо Франс" в „Южен поток"

"Газпром" е готов да разгледа присъединяването на „Газ дьо Франс" към "Южен поток", предаде АФП.
Сделката е компенсация за проваленото от Турция участие на френската компания в „Набуко".

Турция повтори, че се противопоставя на участието на "Газ дьо Франс" в проекта. Позицията на Турция се дължи на спор с Франция по въпроса за арменския геноцид. Роля има и противопоставянето на френския президент Никола Саркози за присъединяването на Турция към Европейския съюз.

Проектът "Набуко" предвижда изграждането на газопровод с дължина 3300 километра за пренос на газ от Близкия изток и Азия към ЕС, през територията на Турция и югоизточна Европа в обход на Русия, отбелязва Франс прес.

Петте държави, които участват в проекта - Турция, Румъния, България, Унгария и Австрия - са в процес на търсене на шести партньор за завършването на газопровода до 2012 г.

"Набуко" се разглежда като алтернатива на европейската зависимост от руски газ. За Русия "Южен поток" не е алтернатива на нито един от съществуващите проекти, но се конкурира с "Набуко". Той не отменя проекта за разширяване на "Син поток" между "Газпром" и унгарската компания МОЛ, както и "Северен поток", проект на Русия, Германия и Холандия и който трябва да свърже Русия с Германия през Балтийско море.

"Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод по дъното на Черно море от руската станция "Береговая" до крайбрежието на България - Варна. На българска територия газопроводът вероятно ще се разклонява по 2 трасета - северно и южно, но това още не е решено. Северното ще пренася газ до Румъния, Унгария, Словения и Австрия, а южното - до Гърция и Италия. Общата дължина на черноморската част на "Южен поток" ще бъде около 900 километра, а максималната му дълбочина - над 2000 метра.

"Южен поток" не е един газопровод, а система от нови газопроводи с мощност 30 млрд. куб метра, чрез която ще се транспортира не само руски , но и средноазиатски, и казахстански газ. Пропускателната способност на "Южен поток" също не е определена - това трябва да стане в рамките на техническата и икономическата обосновка с цел оптимизиране на загубите и с отчитане на пазарните изследвания, които ще се проведат в транзитните страни и на крайните пазари. В рамките на проекта в Европа ще постъпват до 30 млрд. кубични метра годишно газ. Стойността на съоръжението се изчислява между 8 и 10 млрд. евро.
Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини