Износ на 10 млн. китайки в САЩ

Китайският диктатор Мао Цзедун предложил през 1973 г. в разговор с Хенри Кисинджър, всемогъщия тогава съветник на президента Никсън, да изпрати 10 млн. китайки в САЩ, за да всеят смут, става ясно от публикувани днес документи от американските архиви.

Освен средство за стимулиране на двустранните търговски отношения между двете страни Мао виждал в този ход и начин да нанесе удар на САЩ с предизвикването на демографски взрив, подобен на онзи, който Китай преживявал по онова време, свидетелстват публикувани във Вашингтон документи на Държавния департамент за китайско-американските отношения между 1973 и 1976 г., коментира АФП.

На среща в резиденцията му на 17 февруари 1973 г. Великият кормчия разкрил ужасното състояние на търговията между двете държави и добавил, че Китай е много бедна страна, но онова, с което разполага в изобилие, са жените.

В продължителния разговор с Хенри Кисинджър Мао отначало говорел за хиляди жени, но после предложил 10 милиона, предизвиквайки смеха на събеседника си.

Кисинджър се включил в играта отбелязвайки, че страната му няма "квоти" и "митнически такси" за китайки.

След това Мао непрекъснато се връщал към темата, въпреки че съветникът на Никсън се опитвал да насочи разговора към традиционната дипломация, споменавайки заплахата от страна на Съветския съюз.


Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини