Обама би Хилари Клинтън в Айова

Избирателите в американския щат Айова направиха първи стъпки към избора на нов американски президент, предаде „Ройтерс".
Чрез сложната им избирателна система, на провелите се днес партийни събрания, бяха избрани представителите на всяка от партиите на изборите.

Както се очакваше, победител в гласуването при демократите е Барак Обама.

Хилъри Клинтън претърпя истински провал като зае третото място.

Сред републиканците най-много гласове спечели Майк Хъкаби.

При преброени 93 на сто от избирателните секции, сенаторът от Илинойс Барак Обама е първи с 37.2 на сто, бившият сенатор от Северна Каролина Джон Едуардс е втори с 30 на сто и сенаторът от Ню Йорк Хилари Клинтън е трета с 29.6 на сто от гласовете.

Бившият губернатор на Арканзас и и баптистки проповедник Майк Хъкаби е начело сред републиканците с 34 на сто, а Мит Ромни е втори с 25 на сто от гласовете, информира RFI.

Хъкаби надви сравнително лесно съперника си, въпреки че богатият бивш губернатор на Масачузетс похарчи доста за кампанията в Айова.

Демократите докладваха за рекорден брой участници в гласуването - над 210 000 души - повече от 124-те хиляди участници в събранията през 2004 г.

Републиканците също твърдят, че активността им ще надмине рекорда от 87 000 участвали през 2000 г.

В щаба на Барак Обама посрещнаха победата с целувки, викове на радост и впечатляващи сцени, бели и цветнокожи, които се прегръщат, един друг, сякаш, най-накрая научили урока на Мартин Лутер Кинг, каза един стар активист, информира RFI.

Тази победа на Барак Обама е и силен удар за Хилъри Клинтън, сенаторът от Ню Йорк е далеч след него по резултати, заедно с Джон Едуардс, несполучилият кандидат за вицепрезидент преди 4 години.

Демократът Барак Обама, който победи на първичните избори на Демократическата партия в американския щат Айова, обеща да сложи край на войната в Ирак и да изтегли американските войски от арабската страна.

"Днешният ден е исторически. В този момент, ние опровергахме циниците, които твърдяха, че целите ни са твърде високи. Това, което направихте вие в Айова, може да бъде повторено и в Ню Хемпшир. Това може да направи и цяла Америка през 2008 година. Ние показахме, че сме една нация, един народ. Времето за промяна настъпи. Днес ние избираме надеждата пред страха, избираме единството пред разделението. Парите и влиянието не могат да стоят над гласовете на хората. Дойде време за честен президент, който ще слуша какво искат хората", каза Обама.

Той обеща, че системата на здравеопазването ще бъде достъпна за всички американски граждани.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини