Почина любимката на Тато - Дража Вълчева

Една от най-видните функционери на БКП е издъхнала на 85 години в дома си

Любимка на Тодор Живков и една от най-видните функционери на БКП Дража Вълчева е починала. Това става ясно от другарски жалейки, публикувани от в. "Дума". Смъртта е застигнала бившата кандидат-членка на Политбюро и вицепремиер по времето на социализма преди няколко дни, потвърди пред "24 часа" бившият премиер от времето на социализма Георги Атанасов. Тя бе на 85 години. Починала е в дома си в София.

Дража Делева Вълчева е български политик от Българската комунистическа партия (БКП), кандидат-член на Политбюро през 1974-1981 година и вицепремиер през 1979-1981 година, пише в Уикипедия.

Дража Вълчева е родена на 10 октомври 1930 година в село Горна махала, Карловско. Член е на Работническия младежки съюз от 1944 година и на БКП от 1954 година. Завършва Полувисшия институт за учители и дружинни ръководители „Макаренко“ в София през 1952 г, след което работи в околийския комитет на комсомола в Пловдив и околийския комитет на БКП в Карлово, през 1958-1961 година е заместник-директор на училище. От 1961 година Вълчева е секретар, а след това и първи секретар на Градския комитет на БКП в Карлово. През 1966 година става народен представител, член на Централния комитет (ЦК) на БКП и секретар на окръжната организация в Пловдив, на която от 1971 година е първи секретар. През 1968 година получава диплома по философия от Софийския университет „Климент Охридски“.

През следващите години Дража Вълчева е кандидат-член на Политбюро (1974-1981), член на Държавния съвет (1976-1977), министър на народната просвета (1977-1979) и заместник-председател на Министерския съвет (1979-1981) във второто правителство на Станко Тодоров. През декември 1989 година е изключена от ЦК на БКП, а през ноември 1990 година и от Българската социалистическа партия. Дража Вълчева бе известна като любимката на Тодор Живков.

Групата на пловдивчаните в София е пуснала некролог, в който се казва:

"Дража Вълчева ни напусна неочаквано, в момент, в който имахме нужда да почерпим кураж от безкомпромисното й чувство за отговорност и вяра в идеите, на които посвети целия си живот. Житейският й пример на човек, отдал младостта и зрелостта си в името на възцаряването на хуманизма в едно справедливо и социално общество, вдъхваше респект у всеки, докоснал се до личността й.
В спомените ни тя ще остави ярък житейски пример в отстояване на социалистическите ценности. Тя бе действен, решителен, винаги и докрай готов да отстоява правотата на своите разбирания човек. С нейната личност и съмишлениците, и опонентите й винаги ще свързваме развитието на социалистическата идея в България, икономическото развитие на Пловдив и областта. Тя бе държавник, който умееше да чува мнението на хората около себе си, да търси истинността в думите и в делата им.
Дража Вълчева вярваше, че БСП върви във вярна посока. Вярваше в общата ни съпричастност към продължаването на битката за съграждането на по-справедлив свят. Днес се разделяме с нея. Разделяме се с един необикновен човек. Разделяме се с болка и с усещането, че с нейната кончина една страница от историята на нашата партия се затваря, но и с мисълта, че тя е оставила своя траен отпечатък върху нея.
Група на пловдивчаните в София"

През последните години Дража Вълчева се превърна в един от рупорите за проникване на руски интереси у нас. През септември 2015 г.  тя откри в комплекс “Камчия” край Варна огромен паметник на окупатора на България маршал Фьодор Толбухин, Вълчева е един от съсобствениците на комплекса. Наскоро пак с нейното име се свързва и създаването на руска телевизия в България.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини