Кукери и 12 фолклорни формации се надиграваха на Празника на фолклорния танц

    С Кукерски ритуал започна VI-ят Празник на фолклорния танц в Първомай. Тази година той беше с нов регламент и спонсор и мина под мотото „Хайде наа хорото“.

    Кметицата на село Каравелово Славка Червенкова доведе в нашия град група от 20 кукера, които обиколиха площада и читалището и ритуално почистиха пространството. Отдавна имахме нужда от това – шегуваха се първомайци, защото в Първомай кукери не са идвали с години, а злите сили се увеличават.

    12 фолклорни формации представиха своите танци пред публика и жури, съставено от професионалисти – хореографа Димо Енев, проф. Пламен Бочков – ректор на Нов Български университет, проф. Георг Краев.

    Двете формации на Фолклорен танцов ансамбъл " Иглика" към ОДК - Пловдив взеха голямата награда на Празника. Те се представиха в  два състава: до 14 г. - където отиде и диплом за хореография. По-големите - между 14-18 г. получиха диплом за сложност на изпълнението, а паричната награда от 200 лв за най-добро изпълнение е за целия ансамбъл и за ръководителката и хореографка Венцислава Еленска. Второ място, Диплом за хореография и артистичност и 100 лв. за най-добро изпълнение взе Младежкият танцов състав " Хорцето" с ръководител Ангелина Кръстева. Младежката формация на ПГСС и ръководителката им Севдалина Йорданова получиха поощрителна награда от 50 лв. и награда на публиката. Веселите крачета" бяха отличени за артистичност, " Мини - Марица" за артистичност и за активност и емоционален заряд; Детски танцов състав " Евридика" от с. Искра получи награда за артистичност и станаха любимци на публиката

    Водещи на празника бяха Петър Йорданов и Христиана Чомакова- децата от театрален състав "Клуб на радостта". Съпровождащо събитие на празника беше фолклорен семинар с участие на децата от клуба.Те изиграха пред проф. Бочков " Златка златното момиче“, а той им разказа за народната приказка и защо е нужно появата на магьосници и страховити същества в нея!

    За озвучаването на празника се погрижи Константин Тенев - от Клуб на радостта. „Хайде на хорото“ завърши с изпълнения на оркестър " Богдан Трио" и кларинет Божидар Стрехин от Раковски.

    Специално за parvomai.net проф. Георг Краев обясни своето отношение към бума на танцовите клубове и съвременните интерпретации на българското хоро:

    Самите класически, т.н. автентични, хора са също импровизация – каза той -Те са умение, предавано от поколения на поколение, като всяко следващо е интерпретирало по свой начин, но, като е съхранявало модела на българския хоровод .Днес българската кинетика, българската хореография е изведена на ново "стъпало". Тя не е народна във фолклорния смисъл, а е "авторска", ще рече в съвременната хореография на преден план е изведено умението на автора /композитора, хореографа/ да черпи от съкровищницата на класическия фолклор и да я интерпретира /доста свободно/. Днес българското хоро няма обреден характер, както е било в далечното минало, а се преподава - в училището, в клуба за народни танци.

    На всички, които обичат българския фолклорен танц и се включиха в празника, проф. Краев пожела „да бъдат колкото се може по-близо до "духа" на обичая български“.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини