През миналата година са получени 34 сигнала за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни

През 2015 година в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  са получени 34 сигнала за противообществени прояви, извършени от малолетни и непълнолетни лица. Три са били недовършените от 2014 година дела, а в края на 2015 е имало 8 несвършени сигнала, разгледани през януари тази година. 27 дела са приключили с налагане на възпитателна мярка. От тях 19 са за извършени противообществени прояви, а 8 за престъпления – кражби, повреждане на имущество, арогантно и агресивно поведение, психически тормоз над друго дете, телесна повреда над друго дете, демонстрация на газов пистолет, повреда на автомобил и др.

7 от децата са имали повече от едно нарушение, голяма част от тях са от Центъра за настаняване от семеен тип и се предполага, че това са деца с психически травми в следствие от липсата на родителска грижа.

През 2015 година на отчет в Детска педагогическа стая са 40 деца, от които 6 момичета. Заведените от миналата година са 10. Преминалите през ДПС през 2015 година за извършени от тях противообществени прояви са 10 момичета и 3 момчета. От водените на отчет 3 живеят в криминогенна среда, 2 имат криминогенна приятелска среда, 11 са сираци или полусираци, 11 – учат, 5 не посещават училище и не  работят. От извършените престъпления най-голям е делът на кражбите – 10.

През отчетния период е работено с 15 деца, жертви на насилие; 9 деца са настанени в приемни семейства в общината, 2 са осиновени.

В Община Първомай няма установени малолетни и непълнолетни, споделящи идеи или принадлежащи към радикални или екстремистки групировки, няма престъпления по расистки подбуди, няма противообществени прояви, на расистка, верска или етническа основа.

През 2015 година по данни на Районното управление на полицията няма регистрирани случаи на малолетни и непълнолетни лица, употребяващи упойващи или наркотични вещества.  

Комисията е работила през 2015 година с 9 ромски деца и техните семейства, като между тях има извършители на повече от 1 нарушение. За превенция е работено със семейства на деца в риск, като са запознати родителите с институциите, техните правомощия и задължения, начините за достъп и контакт с тях. Обществените възпитатели системно разговарят със семействата за необходимостта от образование на децата им, както и за опасностите при младите момичета от ранните бракове. Популяризират се сред тях и социалните услуги, предлагани от общината. 

Данните са от ежегодния отчет на председателя на МКБППМН Мария Кьосева.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини