Седмокласниците решават задачи, зрелостниците - вариант 1 по избрания от тях предмет

127 седмикласници днес се явяват на препитване по математика в общинските училища. Това е вторият матуритетен предмет, с който те могат да кандидатстват в специализирани гимназии с изучаване на чужди езици, математика, професионални гимназии и други.

Изпитът ще започне в 10 часа. Той се състои от два модула.

Първият е модул за национално външно оценяване задължителен е за всички и продължава 60 минути.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение, и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Седмокласниците пишат с химикалка със син цвят, чертаят с черен молив, използват лист с формули по математика, който се предоставя заедно с изпитния материал.

След 15 часа днес на сайта на министерството ще бъдат публикувани тестовете с ключ с отговорите, а резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до  10  юни 2016 г.

В момента тече и вторият задължителен изпит за зрелостниците. В община Първомай най- много са тези,които са предпочели биология, следвани от география, английски език, история, философия, математика. Има и дванадесетокласник избрал за втора матура химията.

Всички абитуриенти днес се потят над вариант 1 по избрания от тях предмет. Той беше изтеглен в 7.10 часа в сградата на Министерството на образованието и науката от журналистката от БНТ Елиана Димитрова.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини