Десетокласнички представиха Първомай и България на ученическо изложение

    Дани Дичева и Николина Колева представиха България на международно ученическо изложение в Истанбул – Турция. Двете десетокласнички от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Първомай и тяхната учителка Златка Гарова проведоха два опита по темата „Флоро миграцията и флоро специализацията на пчелите“. Казано на езика на незапознатите определяне на пчелите, които събират прашец от различни растения и само от един вид растения. Момичетата са демонстрирали и  ползването на български ленти, които лекуват вароатозата при пчелите. Ученичките работят по темата от няколко месеца. Те разказаха, че освен много познания по нея са им били нужни отлично владеене на английски език и много желание и труд за подготовката на материалите. Сами са подготвили обемни доклади на български език, които след това са превели на английски език, табла, плакати и други. Сега им предстои още много изследователска дейност.

    На форума са представени проекти в три направления: физика, химия и биология. Половината от екипите са били турски. Освен български, участие са взели ученици от балканските страни, Катар, Казахстан, Грузия, Кипър и други. Момичетата разказаха, че е имало впечатляващи проекти като приложения за айфон, химическо извличане на полезни материали от отпадъци и други.

    През дните на изложението е имало дискусия с авторите на проектите, задавани са им били множество въпроси. Всеки от тях е получил кристална статуетка и сертификат за участие.

    Изключително интересни бяха срещите между участниците – споделиха Дани и Ники - но незабравими ще останат и разходките с кораб по Босфора и посещението на редица забележителности на Истанбул. 

    Изложението се е провело зала в един от най-хубавите истанбулски квартали - Етилер Бешикташ. За разлика от други години не е имало съпътстваща програма, заради опасността от атентати в туристическата част на мегаполиса. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини