Вики получи наградите си от Българската патриаршия

Виктория Николаева  получи наградата си, присъдена ѝ в конкурса на Светия синод, Българската православна църква и Българската патриаршия, „Възкресение Христово“.

Вики беше класирана на второ място в категорията есе.

Конкурсът се провежда за трета поредна година и в него участие взимат хиляди деца с рисунки, фотографии и литературни произведения.

Наградите на участниците връчи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.

В края на богослужението, предхождащо церемонията,  митрополит Гавриил се обърна с кратко слово към събралите се деца и родители, като подчерта ползата за децата от участието в конкурса:

„Затова и сме направили този конкурс, за да може децата, когато пишат или рисуват нещо свързано с най-великия християнски празник – Възкресение Христово, техните мисли да се потопят в молитвата, в съзерцанието на това чудо на чудесата и тогава Господ Сам ще дойде при тях и ще ги осени и ще бъде с тях, а те наистина ще стават по-добри, ще стават по-послушни и по-трудолюбиви и Господ ще ги пази от многото опасности, които сега отвсякъде ги обкръжават“ – каза митрополит Гавриил.

След официалната част по награждаването на победителите в конкурса празникът продължи с кратък рецитал, в който децата, получили патриаршески награди в категория „Литература – проза и поезия“, прочетоха своите творби.

Вики прочете своето есе „Христос възкресе“, в което е предала своята представа за чудото:

„...Днес, в деня на Христовото възкресение, всички ликуваме … И хората и природата. Горското поточе бърза, от камък на камък, за да занесе далеч, далеч чак до синьото море радостната вест. Волна чучулига се издига високо, високо, за да каже на небесната шир и звездите: „Радвайте се! Христос възкресе!” Палава рибка се спуща, като стрела в морските дълбини и иска да каже на морския свят: „Христос възкресе!” ...

Освен грамота за отличното си представяне тя получи и огромна чанта с подаръци – молитвеник, детска библия, книги, пъзели...

Виктория Николаева е ученичка от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и е възпитаник на преподавателката Реликия Мария Личева. Вики е от децата, които с лекота постигат много. В Първомай мнозина я познават от певческите ѝ изяви в училищни и градски концерти. Освен това тя рисува, танцува. Едно от последните ѝ постижения е в конкурса „Математика без граници“.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини