180 години образование в Първомай ще отбележат в ОУ "Св.св. Кирил и Методий"

180 години от поставянето на началото на образованието в Първомай ще отбележат утре учениците на от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай. Повод за определяне на тази година става единственият запазен документ от преброяването в България през 1836 година. Той е в музея на образованието в Априловската гимназия в Габрово. От него става ясно, че най-късно в периода 1830 – 1835 година в Хаджи Елес има сграда с две стаи, които се използват за килийно училище. Според преданието (без да са останали никакви документи оттогава) това училище е било построено през 1932 с разрешение на султана. Първи учител е бил поп Никола от Чирпан и освен да преподава уроци, той извършвал и богослужение – венчавки, кръщения или опела. Постройката започнала да расте уж под предлог, че я ремонтират, но хаджиелесци внимавали да не стане по-висока от джамията, защото това било изискването на властите. Така към килийното училище се появило и църква, позната ни днес като „Св. Димитър“.

Но тава далеч не е първото училище в региона. От малкото останали сведения става ясно, че в Брягово преди 200 години в килийно училище българчетата са започнали да се учат да четат и пишат. Първи учител бил поп Йордан Манолов от село Леново. И там след училището се появява църквата  - най-старата в общината. Последвали килийните училища в Драгойново, а след Хаджиелеското  се появило Козбунарското (Дълбок извор), караджаловското, Чакъджийското (Градина), училището в Читака (Бяла река), и други.

Така възникват първите килийни училища в района. А първото околийско класно – светско училище започва работа в село Дълбок извор през учебната 1881/82 година. Първият учител е П. Базайтов (знаем само инициала на личното му име), а директор е Ламбри Дончев. Само година е нужна на хаджиелесци с доброволен труд на населението изгражда внушителна сграда за второто класно училище – 2 етажа, с 6 големи и 2 малки стаи на етаж. Там през 1882 година се преместват учениците и учителите от Дълбок извор. Училището е смесено, изучава се Закон Божи, български език, френски език, математика, физика, химия, естествена история, география, всеобща история, пеене, гимнаститка, рисуване и ръчна изработка. До 1887 година учениците се оценяват по десетобалната система, а след това – по шестобалната система.

През есента на 1913 година се открива и първият гимназиален клас. Поставено е началото на гимназиалното образование в Борисовград.

През 1959 година възникват и първите паралелки с професионално обичение – Машинно тракторното училище в Първомай.

Честването на 180 години образование в Първомай обедини редица инициативи в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. Утре то ще завърши с тържествен концерт в концертната зала на училището от 17 часа.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини