Общинският сайт получи слаба оценка за достъп до информация

Община Първомай е поставена на 181 място сред 265-те общини в България по прозрачност, след гражданския одит на активната прозрачност, извършен от Програмата „Достъп до информацията“.

За сравнение през последните две години тя е била на 92 място през 2014 година и 54 място през миналата година.

В периода 10 март – 23 април 2016 Програмата е прегледала и оценила 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт. Между тях сайтът на община Първомай parvomai.bg е на незавидното 343 място.

Секретарят на общината Ана Николова изрази учудване, че без да е променян сайта има такова сериозно пропадане в класирането. Огромната разлика между предишните години и настоящата се дължи на два фактора – първо – за разлика от първомайският сайт, много други институции изграждат наново или обновяват своето интернет присъствие. Второ – част от 128-те критерия по които са оценяват общините са повече и по-детайлни от миналата година.

Първата група въпроси се отнасят до изпълнение на задълженията на общината по Закона за достъп до информацията. Там общинският сайт набира 54 от 88,4 точки. Миналата година резултатът е бил 25 от 26.

Забележките са свързани с отсъствието на данни за последната актуализация на страницата, няма регистър за услугите, които поддържа общината, липсва работно време на звената за контакт с гражданите

Критериите от втората секция са свързани с достъпа до информация. Там сайтът на общината достига до 6 от възможни 35,5 точки. Такава секция изобщо не е обособена и единственият положителен отговор е на въпросите за прием на заявления за достъп до информацията по електронен път и без необходимостта от електронен подпис.

Третата група правила за оценка са свързани с информацията за бюджета на общината. Любопитна подробност е, че проучващите не са успели да открият съобщение за обществено обсъждане на проектобюджета на община Първомай. Това съобщение е факт, но структурирането на страницата с важните съобщения е такова, че само хора запознати отблизо с нея биха се справили с намирането на каквото и да е. Постигнатият резултат е 7 от 35 точки. Забележките са свързани с липсата на ежемесечен и тримесечни отчети за изпълнението на бюджета, липсва обсъждания вариант. Сред многото отсъстваща информация е и тази, която е кратък вариант на Бюджета, който би могъл да бъде по-разбираем за гражданите, информацията за извършени плащания по договори за обществени поръчки, Общ Устройствен план, регистър на разрешeнията за строеж и редица други.

„Знаем, че трябва да се промени сайта – каза Ана Николова, на която едно от задълженията ѝ е да предоставя информация по ЗДОИ- Но както всичко и изграждането на сайт е свързан със средства.“

Проучването е осъществено от Програма „Достъп до информация“. Целта му е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. То се провежда ежегодно от 2010 година насам.

Фокус на проучването за 2016 отново е финансовата, бюджетната прозрачност и интегритета. За целта индикаторите в специалната секция на проучването са били актуализирани в съответствие с новите задължения за публикуване на информация по Закона за обществените поръчки.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини