Обясниха на тютюнопроизводителите, че създаването на стопански обединения би им помогнало

Как могат да се създадат обединения на тютюнопроизводители беше обяснено вчера на среща между представители на бранша и Министерството на земеделието и храните. Домакин на събитието беше НКТБ.

Стела Виткова – началник отдел „Организации на ръководители“ в МЗХ и експертите Яна Илкова и Диана Маджарова запознаха присъстващите с възможностите на едно такова обединение.

Тя обясни как подобно сдружение може не само да подобри маркетинга, но и да доведе до по-високо качество и понижаване на разходите по производство на тютюна. То може да изиграе роля за привличане на по-крупни производители на тютюневи изделия като провежда съвместно обсъждане на количествата и качеството на произвеждания тютюн и уточняване и изготвяне на най-добрите за двете страни договори. Обединените търговци биха могли да кандидатстват и за средства предвидени и отпускани по европейски програми, които биха могли да облекчат дейността им.

Според Асен Кичуков – председател на НКТБ - разликата между ръководената от него организация и обединенията на производителите е най-вече в това, че НКТБ защитава дейността на всеки един от членуващите в него производители и е организация с нестопанска цел, докато обединението на тютюнопроизводителите преследва икономически цели и може да създаде комфорт за работа на цяла група производители едновременно.

На 27 април предстои среща на производители на тютюни от сорт Виржиния, които ще вземат решение за обединението им.   

На срещата стана ясно, че подобни сдружения са благоприятстващи дейността на всякакъв вид селскостопански производители.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини