Създадоха стъкло 600 пъти по-здраво от стоманата

Повечето от нас познават усещането за ужас при падане на телефон или таблет на твърда повърхност. Нов вид стъкло, по-здраво от титан и в същото време еластично, скоро може да се използва за създаване на устройства, които отскачат при падане, пише MailOnline.

Материалът, който е метално стъкло, направено от желязо, би могъл да послужи и за разработване на нови видове бронирани дрехи и покрития, предпазващи сателити от удар с метеорити.

Тестове са показали, че материалът е 588 пъти по-устойчив на повреда от неръждаема стомана и е два пъти по-устойчив от керамиката, използвана за бронирани облекла.

Проф. Вероника Елиасън, инженер от Южнокалифорнийския университет, казва, че материалът има необичайна химична структура, на която дължи здравината и еластичността си. “Той почти няма вътрешна структура, като стъкло е, но има малки зони на кристализация.”

Материалът все още е не достатъчно прозрачен, за да се използва за екрани, но от него биха могли да се произвеждат защитни калъфи за мобилни устройства, които ще отскачат при изпускане.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини