Ружди Салим пое социалните дейности

Ружди Салим ще поеме социалните дейности в общината, стана ясно на последната редовна сесия на общински съвет, проведена вчера. Новият заместник – кмет пое ресора и оглави Обществения съвет, който трябва да се занимава със социалните въпроси и почти отне правото на общинските съветници да взимат решения, които той предварително не е обмислил. Внесената от него докладна за промяна на състава на този Съвет, предизвика кратък дебат и размяна на реплики между него и съветниците от ГЕРБ.

Предложението на Салим бе да се запази броят на членовете на Съвета – 7 и в състава му да влязат освен него, директорът на „Социално подпомагане“ Таня Налбантова, експертът „Социални дейности“ в ОбА Петя Калоферова, секретарят на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Мария Коьсева и трима общински съветници.

Думата взе Христо Вълчев и обясни, че когато в постоянните комисии е разглеждано проекторешението, той е поставил въпроса Общественият съвет да бъде разширен. Вълчев е предложил членове да станат и председателите на Дружеството на пенсионерите и Клуба на инвалидите. Вносителят е приел промените условно, след което почти се е отказал от тях, а по време на редовната сесия изобщо не подложи на обсъждане този вариант. Целта на един обществен съвет е да осъществява обществен контрол на местно ниво и оказва съдействие на местната власт при формирането и реализирането на нейната политика – припомни Вълчев.

Заместник-кметът се опита да се „измъкне“ цитирайки Закона, в който се казва, че Общественият съвет се състои от минимум 7 човека и в него влизат хора с длъжности каквито той е предложил.

На това му беше отговорено, че Законът позволява минимум 7 члена, но не ограничава да са 9 или повече и че пак същият Закон за социалните дейности позволява далеч по-широка представителност. Думата взе и Светозар Славчев от БСП, който също потвърди, че един по-голям обществен съвет не би бил в разрез с нормативните актове.

Председателят на Общинският съвет даде 15 минутна почивка, за да може отново съветниците и вносителят Ружди Салим да прочетат и да се уверят, че предложението е законосъобразно. След това заместник-кметът взе думата и направи забележителното изказване, че той няма против така направените от Христо Вълчев предложения, но има опасения, че „промененото проектопредложение може да бъде върнато от областния управител“, защото той е съобразил докладната си с изискването на закона. Това прозвуча леко противоречиво, защото излезе, че общинските съветници са длъжни да приемат внесените материали и да ги гласуват във вида, в който са предложени, а това все пак е основната им задача – да обсъждат, приемат, променят или отхвърлят внесени предложения.

Точка на спора сложи Митко Хубинов, който поиска направените предложения да се гласуват и каза, че няма нищо страшно ако едно решение бъде върнато от Областния управител.

С 20 гласа „за“ съветниците приеха Общественият съвет да бъде от 9 члена, да бъде оглавен от Ружди Салим и освен предложените от него, в състава му да влязат още Маринка Бояджиева, Ресми Саид, Петя Маджарова, Димитър Калоферов и Златка Кирева.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини