Канадци отричат колоноскопията като скрининг за рак на дебелото черво

Новоиздадени канадски насоки твърдят, че колоноскопията не бива да си използва като рутинна скрининг процедура за засичане на рак на дебелото черво при пациенти без симптоми и без фамилна обремененост.

Те препоръчват нискорискови пациенти на възраст между 50 и 74 да се подлагат единствено на изследвания за кръв в изпражненията на всеки 2 години или на сигмоидоскопия на всеки 10 години.

Сигмоидоскопията налага употребата на гъвкава тръбичка с миниатюрна камера за изследване на долната част на дебелото черво и ректума, а не на целия тракт, както и при колоноскопията.

Лекарите са посъветвани да не извършват скрининг на пациенти без симптоми на възраст над 75 години, заради намалената продължителност на живота и липсата на изследвания, които да посочат ползите или възможните вреди от процедурата.

Насоките не се отнасят до високорискови пациенти със симптоми или фамилна истроия на заболяването.

Ракът на дебелотно черво е втората най-честа причина за смъртни случаи при раковоболни мъжете и третата при жените. През 2015 г. 25 000 души в Канада бяха диагностицирани с рак на дебелото черво, като приблизително 9 300 починаха от заболяването.

Въпреки че колоноскопията има редица клинични ползи, до момента липсват преки доказателства, че те превъзхождат сигмоидоскопията, твърдят учените.

Новите насоки се основават на най-новите изследвания и актуализират предходните съвети от 2001 година, които препоръчваха изследване за кръв в изпражненията на всеки 2 години или сигмоидоскопия на всеки 5 години при пациенти без симптоми.

Канадските насоки, са близки до издадените пред 2008 г. в САЩ, според които възрастни между 50 и 75 години трябва да се подлагат на изследване за кръв в изпражненията и сигмоидоскопия.

Въпреки че в САЩ се препоръчва и колоноскопия, канадците не мислят, че има научни доказателства в подкрепа на това решение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини