Откритие преобръща представите на учените за християнството в Дания

Откритие, направено с любителски метален детектор, може да промени разбирането за християнството в Дания. Възможно е да се окаже, че то е било прието там по-рано, отколкото се смяташе досега, пише "Индипендънт".

Денис Фабрициус Холм се разхождал един следобед след работа, когато открил разпятие в полето близо до град Арслев.

"Излязох рано в петък и просто прекарах няколко часа, разхождайки се с моя метален детектор. Изведнъж попаднах на нещо. Откакто изчистих калта и видях бижуто, не мога да мисля за нищо друго", разказва Денис.

По повод откритието кураторът и археолог в музея в града Мален Бек коментира: "Откритието е сензационно. Фигурата е от първата половина на 10-ти век. Почти идентична с тази нея е била открита в Швеция и тя датира от същия период".

Кръстчето е в много добро състояние и е един от най-добре запазените християнски артефакти, открити в Дания.

Тежи само 13.2 грама, а дължината му е 4.1 см. Фигурката е направена от фино злато и филиграни пелети.

Вероятно е било носено от викингска жена. 

Кръстчето е от 950-900 г. и това би могло да означава, че датчаните са приели християнството по-рано, отколкото се смяташе досега.

Досега най-старият символ на християнството по тези земи бяха руническите камъни (965 г.), които се намират в двора на църквата в Елинге. Единият от двата рунически камъка символизира прехода от езичество към християнство в Дания. На него беше и най-старото известно до момента изображение на Христос на кръста.

Християнски мисионери са идвали в страната около 200 години по-рано, но не са успели да обърнат викингите към Христос. До това е довел натискът от християните търговци, и по-конкретно - на идващите от Германия. В резултат на това влияние към края на ерата на викингите през 1050 г. повечето датчани вече са били християни.

Фигурката може да помогне на учените да открият времето, по което датчаните наистина вече са били християни. Няма съмнение, че човекът, който е носил този кръст, вече е бил прегърнал християнската вяра, казва Бек.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини