Над 100 работници от Тер-М останаха без работа

    Над 100 работници от Тер – М останаха без работа след големия пожар, разгорял се в сградите на фирмата. Много от техните семейства са разчитали на доходите оттам.

    Според най-популярната версия искра от нафтения резервоар на пароструйка е възпламенила огъня. Възможно е пожарът да е тръгнал и от късо съединение.

    Според екс началника на първомайската пожарна Георги Кирков, панелите, с които са покрити стените на цеха и халетата са топлоизолатори, но са пълни с полиеритан, който трудно се възпламенява, но веднъж запален гори много.

    При тази висока температура – твърди Кирков – пожарът е станал труден за овладяване. А във фирмата е имало много горими материали – кашони, опаковки, самата продукция – животинска мазнина -също е помогнала за разрастването на пожара.

    Друга предпоставка за бързото горене е, че конструкциите на цеха и халетата са метални, а дори когато са защитени те издържат около 30 минути.

    Трябва да се отбележи бързата и ефективна реакция на първомайските пожарникари, които с ограничен човешки и технически ресурс все пак са предотвратили екологична катастрофа. Правилно е решението им да извикат подкрепление от Асеновград, а след това и от Пловдив, но за съжаление времето за придвижването на колите от съседните общини е прекалено дълго.

    Не е вярно – каза още екс началникът- че димът е бил безопасен. Няма дим, който да не е токсичен. Дори този от тютюна е опасен за човешкото здраве. Късмет е било, че вятърът е разнесъл пушекът над извън населените зони.

    Очакваме подробности от пресцентъра на МВР.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини